Cumartesi , 20 Nisan 2024

İŞTE DİKKAT ÇEKEN TEMMUZ ZAMMI





EMEKLİ VE MEMUR ZAMMI NE KADAR OLACAK?
Merkez Bankası’nın Piyasa Katılımcıları Anketi’ne göre, Haziran ayında TÜFE’nin yüzde 1.21 gelmesi bekleniyor. Anket, SSK ve Bağ- Kur emeklilerinin enflasyon farkı da eklenmiş toplam zam oranının yüzde 7.67 olacağını ortaya çıkarıyor. K’esin rakamlar Temmuz 3 tarihinde Haziran ayı enflasyonunun açıklanmasıyla netleşecek.





Yılın ilk 5 ayında yüzde 6.39’a ulaşan tüketici enflasyonu, memurları ve emeklileri 3.39 puan eksiye düşürmüştü. Haziran ayı da dikkate alındığında Ocak ayında memur ve emeklilere yüzde 3 zammın yanı sıra yüzde 4.45’lik enflasyon farkı verilecek. Bu nedenle, Temmuz zammı yaklaşık yüzde 7.6 civarlarında yapılacağı tahmin ediliyor. Bilindiği üzere her yıl SSK ve BAĞKUR emeklileri Ocak ve Temmuz ayında maaşlarına zam alıyor.





İlk 4 aylık veriler kümülatif yüzde 5.46 oldu. Bu durum SSK ve Bağ-Kur emeklisi için şimdilik yüzde 5.46 zammın oluştuğunu gösteriyor. Memur ve emeklisi toplu sözleşmeye göre ilk 6 ay için ocakta yüzde 3 zam almıştı. Buna göre; SSK ve Bağ-Kur emeklisi şimdiden yüzde 6.39’luk zammı garantiledi. Memur ve memur emeklisi için ise enflasyon ocaktaki yüzde 3’lük zammı geçtiği için yüzde 3.39’luk fark göründü.





TEMMUZ AYI ENFLASYON RAKAMLARI NE ZAMAN AÇIKLANACAK?
2021 yılı ilk 5 aylık süreç içindeki enflasyon rakamları 6.39 olarak ifade edilmişti. Haziran ayının bitişi ile birlikte Temmuz ayı içinde yılın ilk yarısının enflasyon rakamları da belli olacak. 5 Temmuz tarihinde açıklanması planlanan enflasyon rakamları ile birlikte emekli ve memura yapılacak zam oranı de hesaplanacak.





EMEKLİ VE MEMURA NE KADAR ZAM YAPILACAK?
5 Temmuz tarihinde açıklanması planlanan enflasyon rakamlarının sonrasında emekli ve memur maaşlarına da zam yapılacak. Merkez Bankası (MB) beklenti anketinden çıkan rakama göre göre, ilk 6 aylık enflasyon SSK ve Bağ – Kur emeklilerinin zam oranı yüzde 7.66’ya ulaşacak. Emekliler 5 Temmuz tarihinde kesin oranı öğrenip, aynı ay içerisinde de zamlı olacak olan ödemelerini alacaklar. SSK ve Bağ – Kur emeklilerinin Ocak zammı yüzde 8.36, memurlar ve memur emeklilerinde ise yüzde 7.33 olarak gerçekleşmişti. Memur ve memur emeklilerinin ise yüzde 3’lük toplu sözleşme zammına ilaveten alacağı enflasyon farkı da 4.66’yı seviyesine gelebilecek. Fakat bununla birlikte kesin rakamlar haziran ayı enflasyonunun açıklanması neticesinde netlik kazanacak.




Sonraki Haber

Son Dakika: İsrail’den İran’a Füze Saldırısı, Uçuşlar Durduruldu, Dünya Şokta

Son Dakika: İsrail’den İran’a Füze Saldırısı, Uçuşlar Durduruldu, Dünya Şokta ABD kaynaklarına göre İSRAİL, sabaha …