Perşembe , 25 Nisan 2024

İŞTE DİKKAT ÇEKEN TEMMUZ ZAMMI





MAYIS AYI ENFLASYON VERİLERİ NE KADAR AÇIKLANMIŞTI?
Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) verilerine göre, mayıs ayından itibaren 12 aylık ortalamalar baz alındığı takdirde, yurt içi üretici fiyatları yüzde 22.24, tüketici fiyatları ise yüzde 14.13 artış gösterdi. Aylık olarak Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) yüzde 3.92, Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) ise yüzde 0,89 artış gösterdi.





TÜFE, mayıs ayı içerisinde geçen senenin aralık ayına kıyasla yüzde 6.39, geçen senenin aynı ayına göre de yüzde 16,59 yükseldi. Yİ-ÜFE de Aralık 2020 senesine kıyasla yüzde 17,34, geçen yılın mayıs ayına göre de yüzde 38,33 artış gösterdi. Son enflasyon rakamlarını da oldukça yakından takip eden yaklaşık olarak 13 milyon emekli ve 3 milyondan fazla kamu çalışanı gelecek olan zammı bekliyor. Yıl içerisinde iki defa zam alan emekli ve memurlar Temmuz ayında bir önceki 6 aylık enflasyon oranına göre zam alacak.





EMEKLİ VE MEMURLARIN MAAŞI NE KADAR OLACAK?
Milyonlarca emekli, memur, yaşlı, engelli ile birlikte evde bakım parası alan vatandaş, enflasyon oranları ile birlikte aylıklarında artışı görecek. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanacak olan enflasyon verileri ile SSK ve Bağ – Kur emeklilerinin zam oranı da belli olacak. 2021 yılının ilk 6 aylık dönemi içerisinde ortaya çıkan enflasyon, memur emeklilerinin ve memurların yüzde 3’lük artışa eklenecek olan enflasyon farkını ve SSK ve Bağ – Kur emeklilerinin zam oranını da gösterecek. 6 aylık enflasyonun yüzde 3’ü geçen bölümü, yüzde 3’lük zam oranına eklenecek.





Memur maaş artışı, evde yakınına bakanların gelirlerine, bunlarla birlikte engellilerin, yaşlıların, emekli doktorların ilave ödemelerine de etki edecek. 5 aylık enflasyona göre; zam oranı yüzde 6.39 yükselirken, milyonlarca vatandaşın gözü de açıklanacak olan k’esin rakamı verecek enflasyon oranında. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) yapmış olduğu Piyasa Katılımcıları Anketi’ndeki enflasyon tahmini de zam oranının yüzde 7.67 olabileceğini ortaya çıkardı.





MEMUR MAAŞI NE KADAR OLUR?
Aile yardımı haricinde en düşük memur maaşı 4 bin 299 Türk lirası olacak. 0 – 6 yaş çocuk yardımı 89,24 Türk lirası, eş yardımı 405,73 Türk lirası, 6 yaş üstü çocuk yardımı ise 44,62 Türk lirasına artış gösterecek. Bu şekilde eşi çalışmayan, 2 çocuklu memur ise 584,21 Türk lirası alacak.





EMEKLİ MAAŞI NE KADAR OLUR?
En düşük emekli aylığı; yüzde 7.67 artış ile esnafta 2 bin 333 Türk lirası, memurda 3 bin 252 Türk lirası, çiftçide bin 854 Türk lirası, 2000 yılından önce emekli olan SSK’lılarda ise 2 bin 605 Türk lirasına artış göstermesi bekleniyor.

Sonraki Haber

Korkutan bir deprem daha

AFAD duyurdu! Korkutan bir deprem daha AFAD korkutan bir depremin daha meydana geldiğini açıkladı. İşte …