Perşembe , 25 Nisan 2024

Japon Uzman’dan deprem alarmı.





Prof. Shinji yıkımın bu denli büyük olmasının başlıca sebebinin merkez üssünün yüzeye yakın varolduğunu söyledi.
“Depremde Anadolu ve Arap plakası çarpıştı”
Türkiye’de felakete sebep olan depremin yüzeye yakın ve yüzlerce kilometrelik bir alanda ortaya geldiği açıklandı.
Prof. Shinji Arap plakasının Anadolu’ya doğru hareket ettiğini, çok sayıda fay hattı ve kabuktaki kırılmanın büyük artçıları tetiklediğini kaydetti.





Prof. Shinji “Türkiye’deki depremden sonra çok sayıda artçı sarsıntı oluyor, normalden büyük bu artçılar. Büyük depremler uzun fay hatları boyunca
Yapıların varolduğu fay hattı 200 km uzunlukta ve buradaki gerilim sonucu ortaya gelen kırılma yıkımın bu denli geniş bir alana yayılmasına sebep oldu” dedi.





”En riskli şehirler ve deprem beklentisi”
Prof. Shinji Türkiye’deki bir çok yerde ciddi bir fay hattı oluştuğunu bildirdi. Buna bağlı olarak İstanbul, Kahramanmaraş, Muş, Hatay bu şehir suretiyle önümüzdeki dönemde ciddi bir deprem beklentisi oluştuğunun altını çizdi.

“Yeni deprem olasılığını göz ardı etmemeliyiz”
Prof. Shinji 1999 yılının Ağustos ayındaki Kocaeli ve ondan birkaç ay ileri Düzce depremini hatırlatarak “1999 yılının Ağustos ayında ortaya gelen depremde ortaya çıkan enerji büyüktü ama aslında bir kısmı da diğer fay hattına aktarıldı.





O depremde ortaya çıkan büyük gerilim sonrasında ikinci deprem birkaç ay sonra yaşandı. Elbette depremin ne süre nerede olacağını ön görü edemeyiz.
Ama aynı bölgede (Kahramanmaraş) güçlü bir deprem yaşanma olasılığını gözardı etmemeliyiz” şeklinde konuştu.

Sonraki Haber

Korkutan bir deprem daha

AFAD duyurdu! Korkutan bir deprem daha AFAD korkutan bir depremin daha meydana geldiğini açıkladı. İşte …