Cuma , 19 Nisan 2024

Kadir Doğulu’dan sonra bir ünlü daha tarikat şeyhi oldu





Cerrahilik nedir? Kurucusu Nureddin Cerrahi kimdir? Cerrahilik, Halvetiyye Tarikatı’nın günümüze ulaşan kollarından biridir. Cerrahilik tarikatının kurucusunun ismi Nureddin Cerrahi’dir. Tarikat Cerrahpaşa semtinde gelişmiştir. 1703 tarihinde kurulan Cerrahilik tarikatının sadrazam, kadı, müderris, asker, imam, hattat, zanaat erbabı, esnaf gibi çeşitli toplum kesimlerine mensup toplam 21 şeyhi olmuştur. Tarikatın son lideri Ömer Tuğrul İnançer’di.





Cerrahilikte kadınlar halife olabiliyor Cerrahilerin günümüzdeki tekkesi Karagümrük’teki faaliyet gösteriyor. Cerrahi tekkesine modern, eğitimli, kentli kadınlar ilgi gösteriyor. Tekke içinde katı bir harem-selamlık uygulaması yok. Diğer tarikatlardan farklı olarak Cerrahilikte kadınlara da hilâfet veriliyor. Şeyh İbrahim Fahreddin Efendi’nin Fatma Mükerrem, Emine Binnaz ve Emine Nimet Bacı adlı üç kadın halifesi vardı. İcazetnameye sahip olan halifeler taç ve hırka giydirmeye ve esmâyı tekmil ettirmeye yetkili oluyorlar.





Cerrahilerin en ünlü şeyhi Muzaffer Ozak kimdir Son yüzyılda Cerrahi tekkesinin en ünlü şeyhi Muzaffer Ozak olmuştur. Muzaffer Ozak döneminde (1964-1985) Cerrahi tekkesi topluma açılarak yeni bir karakter kazandı. Cerrahi Tarikatı Batı dünyasına ve Amerika Birleşik Devletleri’ne kadar ulaştı, buralarda da tekkeler açıldı.

Sonraki Haber

Tokat’taki depremi önceden bildi! Sosyal medyada gündem oldu

Tokat’taki depremi önceden bildi! Sosyal medyada gündem oldu Sismik aktiviteleri inceleyen bir hesap, sosyal medyada …