Cuma , 29 Mart 2024

Kimlik ile ehliyet birleştirme nasıl yapılır?





İçişleri Bakanlığı’nın sosyal medya üzerinden yaptığı açıklama ile 21 Eylül 2020 tarihinde hayata geçirilen Hayat Kimliğinde Kolay uygulamasına 2 milyonun üzerinde başvuru geldiğini açıklandı. Şu ana kadar Türkiye genelinde 327 bin 672 kişinin ehliyet bilgileri kimlik kartına aktarımının tamamlandığını ve en çok talebin İstanbul’dan geldiğini belirtildi.





Sürücü belgesini kimliği ile birleştirmek isteyen vatandaşların, yeni tip sürücü belgesi bilgilerini, nüfus müdürlüklerinden randevu alarak Türkiye Cumhuriyeti kimlik kartına ücretsiz bir şekilde yükletebilecekleri söylendi. Fakat talep sayısı fazla olduğu için nüfusu yüksek illerde randevu bulmak giderek zorlaşıyor.





HAYAT KİMLİĞİNLE KOLAY UYGULAMASINA BAŞVURU NASIL YAPILIR?
Yalnızca yeni tip sürücü belgesi ve yeni tip kimlik kartına sahip olan vatandaşlar bu uygulamadan faydalanabiliyorlar. Eğer uzun zamandır ehliyet ve kimlik kartınızı değiştirmediyseniz, ilk önce yeni kimlik kartı başvurusu yapmanız gerekiyor. Ardından başvuru sırasında ehliyetinizin, basım aşamasında olan yeni kimlik kartına yüklenmesini isteyebilirsiniz.





Ehliyet bilgisini kimlik kartına yükletmek isteyenler nüfus müdürlüklerine NVİ Çağrı Merkezi Alo 199 veya randevu.nvi.gov.tr adresinden randevu alarak başvuru yapabiliyor. Başvuru süreci için aşağıdaki adımları takip edebilirsiniz.





Bir bilgisayar veya herhangi bir akıllı cihazınızdan tarayıcıyı açın.
Arama çubuğuna randevu.nvi.gov.tr adresini yazıp aratın veya buraya tıklayarak direkt siteye girin.
Ardından isim, soyisim, T.C. Kimlik numaranız, doğum tarihiniz ve cep telefon numaranızı yazarak devam et butonunu tıklayın.





Karşınıza bir takım bilgiler gelirse, okuyup doğru olduğundan emin olmanız .
Sonrasında ilinizi ve işlem yapmak istediğiniz Nüfus Müdürlüğünü seçin.
Son olarak, korona virüs salgını devam ettiği için sizlere HES kodunuz sorulabilir, kodu girerek devam et diyelim.





Bu adımları uygulayarak randevu aldıktan sonra Nüfus Müdürlüğüne giderek ehliyet bilgilerinizin kimlik kartınıza aktarım işlemlerini tamamlayabilirsiniz. Ayrıca gelecek dönemde kredi kartları, banka kartları, e-imza, silah ruhsatları ve çipli pasaportlarımızda dahil bir çok şeyin kimlik kartlarına entegre edilmesi üzerinde çalışmalar devam ediyor.





KİMLİK EHLİYET BİRLEŞTİRME İŞLEMİ ÜCRETLİ Mİ?
Bu işlem için vatandaşlardan herhangi bir ücret alınmıyor. Ancak eski tip ehliyete sahipseniz bunun için toplam 15 TL harç ücreti ödemeniz gerekiyor. Ayrıca sağlık raporu gibi bazı belgeler istenebilir. Bu belgeler için de ücret ödemeniz gerekebilir.

Sonraki Haber

İsrail Gazze Şeridi’ndeki hastanede 200 kişiyi infaz etti

İsrail Gazze Şeridi’ndeki hastanede 200 kişiyi infaz etti Gazze’deki hükümet, İsrail’in Gazze Şeridi’nin kuzeyindeki Şifa …