Perşembe , 18 Nisan 2024

KORONOVİRÜSLE AYNI AİLEDEN





SOLUNUM OR-GANLARI, KARACİĞERDE VE BAĞIRSAKTA ÇOĞALABİLİYOR
SADS-CoV adlı verilen virüsün yarasalardan geldiği ve hayvancılık endüstrisi nedeniyle domuzlara yayıldığı düşünülüyor. Ancak Kuzey Carolina Üniversitesi’nden araştırmacılar, SADS-CoV’nin hava yolu ile yeni tip koronavirüs pandemisine neden olan SARS-Cov-2’ye benzer bir şekilde insanlarda, solunum or-ganları, karaciğer ve bağırsak hücrelerini enfekte edip kopyalayabildiğini gösterdi.

YENİ TİP KORONAVİRÜSLE AYNI AİLEDEN
SADS-CoV, Kovid-19’a neden olan küresel sa-lgının sorumlusu SARS-CoV-2 ile aynı virüs ailesine mensup, ancak farklı bir tür. Spesifik olarak, SADS-CoV r “alfa koronavirüs”, SARS-CoV-2 ise bir “beta koronavirüs” olarak adlandırılıyor.



ALFA KORONAVİRÜSLERİN TE-HLİKESİ GÖZ ARDI EDİLİYOR
Çalışmanın yazarı ve epidemiyolog Ralph Baric, ‘Birçok araştırmacı, Kovid-19, SARS ve MERS gibi beta koronavirüslerin yol açtığı hastalıklara odaklanıyor. Ancak alfa koronavirüsler gözardı ediliyor. Aslında alfa koronavirüsler, türler arasında hızlı bir şekilde atlama potansiyelleri göz önüne alındığında, insan sağlığıyla ilgili daha büyük olmasa da eşit derecede tehdit oluşturuyor” ifadelerini kullandı. Araştırmacılar, ayrıca SADS-CoV’nin insanlarda soğuk algınlığına neden alfa koronavirüsten, (HCoV-229E ve HCoV-NL63) farklı olduğunu açıkladı.


Sonraki Haber

Selçuk Reis Yaptı Yapacağını

Selçuk Reis Yaptı Yapacağını Hakkari’de ziyaretler yapan Baykar Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar, Çukurca ve …