Cuma , 29 Mart 2024

Kurutulmuş Meyvelerin Zararları






Kurutulmuş Meyveler Sağlıklı Koşullarda Kurutulmadığında Faydasından Çok Zarara Yol Açabiliyor
Kuru incir oldukça faydalı ve lezzetli bir yiyecektir. Hem direk olarak tüketildiği gibi hemde tatlılarda hoşaflarda ve reçellerde olmak üzere çeşitli kullanım alanlarına sahip. Bu kadar faydalı ve lezzetli olmasına rağmen doğru kurutma şartları uygulanmadığında büyük bir tehlike saçıyor.
Sıvı Peroksitli Kuru İncir
Türkiye’de Aydın incir yetiştiriciliği bakımından ilk sırada yer alıyor. İncir üreten yüzlerce tesis barındırıyor. Fakat incirler bozulmasını ve kurtlanmasını önlemek için çeşitli işlemlerden geçiriliyor.
İlk olarak mor ışıktan geçirilen incirler aralarında bozuk ve hastalıklı olanlar ayrılıyor. Ardından sıvı peroksit adı verilen bir likide batırılıyor. Sıvı peroksit ne olduğu hala bilinemeyen renk açıcı bir madde. Zaten inciri güneşin altına koyduğunuzda renginin esmer olduğunu göreceksiniz. Kuruyemişçilerde ve marketlerde satılan açık renkli tertemiz incilerden uzak durmalısınız.
Sıvı perokside batırma işlemi yapan işçilerin sıklıkla solunum yolları rahatsızlığı çektiği, ağır zehirlenme belirtileri ile hastanelik oldukları görülmektedir. Fakat konunun üstü bir şekilde kapatılmaktadır.




Çekirdeksiz Üzüm
Özellikle Manisa, Alaşehir, Sarıgöl, Yenice ve Denizli bölgelerinde yetiştirilen üzüm cinsleri kurutularak değerlendiriliyor. Burada kurutulan üzümlerin %70’i ihraacattan %30’u iç piyasada alıcı buluyor. Yurtdışına gönderilen üzümler son derece standartlara uygun olarak üretilip kurutuluyor.
Eğer standartlara uygun olmazsa gümrükten geri dönüyor. Gümrükten geri dönenler tabi ki iç pazarda değerlendiriliyor. Yurt dışına çıkamayan ikinci, üçüncü, dördüncü kalitede ki üzümler üreticiler tarafından allanıp pullanıp iç pazarda yerini alıyor.
Peki bu allama pullama işlemi nasıl oluyor? Üzüm yağı diye bir icatları var. Palmiye yağı ile karınca ilacı karışımı bir ilaç. Bu karışım hem üzümleri parlatıyor hemde karıncalarda koruyor.
Diğer bir yöntem ise bildiğini mazota bulama yöntemi. Mazotun üzümleri parlatıcı özelliği var. Aynı zamanda karıncalardan da koruyor.
Sağlıklı diye çocuklarımıza yedirdiğimiz kuru meyvelerin kurutma yöntemleri oldukça önemli. Üzüm ve incir alırken görünüşlerinin güzel olmasından çok nasıl kurutulduğunu araştırmanızı tavsiye ederiz.

Sonraki Haber

İsrail Gazze Şeridi’ndeki hastanede 200 kişiyi infaz etti

İsrail Gazze Şeridi’ndeki hastanede 200 kişiyi infaz etti Gazze’deki hükümet, İsrail’in Gazze Şeridi’nin kuzeyindeki Şifa …