Perşembe , 25 Nisan 2024

MEB BAKANI CANLI YAYINDA AÇIKLADI





OKULA UYUM SORUNU ÜZERİNDE ÇALIŞMALAR
Sadece öğrencilere değil, öğretmenlere ve vatandaşlara yönelik takviye ve destek çalışmaları sürekli yürütüldü, milyonlarca kişiye ulaşıldı. Şu anda okulların yüz yüze açık olmasıyla öğrencilerimizin psikososyal kayıplarıyla ilgili telafi mekanizmaları okullarda uygulanmaya başlandı.





TELAFİ EĞİTİMİ
Birinci odağımız okulların yüz yüze eğitime devam etmesi, bunun sürdürülebilir kılınması. Biz kasım ayını da atlattıktan sonra farklı mekanizmalarla geçmiş öğrenme kayıplarına yönelik ciddi destek programları, paketleri uygulayacağız. Bunları uzaktan değil, yüz yüze eğitimle yapacağız.





GENÇ İŞSİZLİĞİNİ AZALTMA ÇALIŞMALARI
Bunu azaltmak için kullanılabilecek en güçlü enstrüman mesleki eğitim. Son yıllarda yapılan müdahalelerle mesleki eğitim artık çok daha iyi noktalara geldi. Son 3 yılda iş gücü piyasasında işverenlerle birlikte ciddi bir adım attık. Mesleki eğitime sadece başka seçeneği olmayan Öğrenciler değil, orada bir ufuk gören akademik olarak başarılı öğrenciler de katılmaya başladı artık.





Önümüzdeki günlerde genç işsizliğini azaltmayla ilgili farklı açılımlarla güçlü hamlelerimiz olacak. Artık otellerin içinde mesleki eğitim merkezleri kuracağız. İlk defa, mesleki eğitim merkezlerinde yabancı dilde eğitim olacak. Yaklaşık 25 bin vatandaşımıza turizmle ilgili hem mesleki eğitim hem de istihdam imkanı vermiş olacağız.





‘NEREDE KALMIŞTIK…’ PROJESİ
Buradaki amaç şu: Eğitimde fırsat eşitliğini artırmak için kız çocuklarımız ve kadınlarımız için MEB’in sunduğu açıköğretim, olgunlaşma enstitüsü gibi farklı seçeneklerin çok daha yaygın şekilde kullanılmasını sağlamak.





Türkiye’deki eğitimde fırsat eşitliği bağlamında cinsiyet farklılığın da değerlendirilmesiyle çok önemli bir fırsat olduğunu düşünüyorum. Daha öncesinde kız çocuklarının okula erişimiyle ilgili çok ciddi kampanyalar yaptı hanımefendi.





MİLLİ EĞİTİM ŞURASI
Bu dönemde MEB olarak ana odağımız eğitimde fırsat eşitliği. Eğitim sistemimizde 2002 yılından itibaren çok ciddi iyileşme sağlandı, çok ciddi yatırımlar yapıldı. Sadece fiziksel yatırımlar yapılmadı; bunun kalite sürecine yansıdığını da görüyorsunuz. Orta okul çağındaki kızlarımızın okullaşma oranı 2002’ye göre yüzde kırk yedilerden yüzde seksen sekizlere geldi.





Eğitim sistemimizdeki en büyük sıkıntımız bölgeler, okullar arası başarı farkı. Artık MEB olarak odağımız eğitimdeki fırsat eşitliğini çok daha iyi noktaya getirecek hamleler yapmak. MEB olarak 3 tane odağımız olacak. Bir, okul öncesi ve temel eğitimin güçlendirilmesi. İkincisi mesleki eğitim. Üçüncüsü de öğretmenlerin gelişimi. Milli Eğitim Şurası’nda ana temayı fırsat eşitliği yaptık.





ÖĞRETMEN ATAMALARI
Başvuru süreci 8 Ekim’e kadar devam edecek. 15 bin yeni öğretmenimizi inşallah 2. döneme yetiştireceğiz. 31 Ocak’ta tüm sonuçları, işlemleri nihayete erdireceğiz.

Sonraki Haber

Korkutan bir deprem daha

AFAD duyurdu! Korkutan bir deprem daha AFAD korkutan bir depremin daha meydana geldiğini açıkladı. İşte …