Cumartesi , 20 Nisan 2024

Milyonların sevdiği BÜYÜK USTAYI KAYBETTİK.





ÇOK SAYIDA TAZİYE MESAJI Öte yandan Metin Özkan’ın ölüm haberi ajanslar tarafından son dakika olarak geçildi. Acı haberin yayılmasının ardından Metin Özkan’ın ailesi ve sevenlerine taziye mesajları yağdı. 82 yaşındaki Karagöz sanatçısı Metin Özkan bir Türk geleneğinin yaşamasını sağlayan nadir isimlerden biriydi. METİN ÖZLEN KİMDİR?





Özlen, 3 Nisan 1940 tarihinde İstanbul, Kanlıca’da dünyaya geldi. Annesi Sıdıka Nebile Hanım babası Salih Kemalettin Efendi’dir. Karagöz yapım tekniğini küçük yaşlarda dedesi Hayri Beyden dinlediği hikâyeler ile öğrendi, geliştirdi.





İlk tasvirlerini kartondan yaptı.16 yaşından itibaren deve ve sığır derileri kullanmaya başladı. Tasvir yapımında nevrekan ismi verilen bıçak ile işleme tekniğini geliştirerek, klasik tarzda sayısız figür yaptı. 1962 yılında, İstanbul’da yayımlanan Ekspres Gazetesi’nde karikatürist ve ressam olarak çalışmaya başladı. Resimli roman kahramanı olarak kendi tiplemesi olan Feleksiz’i günlük, halk tiplemesi olan Nasreddin Hoca’yı da haftalık olarak çizmeye başladı. Cemalettin Saraçoğlu’ndan çok değerli tasvir kalıplarını ve yapım aletleri koleksiyonunu satın aldı. Tasvirlerinde klasik stil ile kendine ait olan modern stil ustalıkla bir araya gelmişti.





Sanatçının Kültür Bakanlığınca 1997 de basılan ‘Eski ve Yeni Karagöz Oyunları Metinleri’ kitabındaki oyunları birlikte hazırladılar. 1976 yılına kadar amatör olarak çalışan sanatçı, aynı yıl Kültür Bakanlığı’nın açtığı 1. Ulusal Karagöz yarışmasında, 13 sanatçı arasında Türkiye 1. olmuş, profesyonel sanat hayatına adımını attı. Klasik olarak bilinen ve kaybolmaya yüz tutmuş “Ferhat ile Şirin” ve “Leyla ile Mecnun” isimli oyunları yeniden hayal perdesine taşımıştır.

Sonraki Haber

Son Dakika: İsrail’den İran’a Füze Saldırısı, Uçuşlar Durduruldu, Dünya Şokta

Son Dakika: İsrail’den İran’a Füze Saldırısı, Uçuşlar Durduruldu, Dünya Şokta ABD kaynaklarına göre İSRAİL, sabaha …