Perşembe , 25 Nisan 2024

MTA diri fay hatlarını güncelledi! İşte deprem riskinin bulunduğu o iller





Fay hatlarının dirilikleri sadece bilinen tarihsel kataloglardan değil tarihi yapıları etkileyen faylanma belirtilerinden de anlaşılabilmekte. Genç Kuvaterner çökellerini (2 milyon yıldan daha yaşlı olmayan) kesen faylar, ötelenmiş genç akarsu yatakları, ötelenmiş akarsu – denizel sekiler, basınç sırtı ya da çöküntü gölcükleri, uzamış sırtlar gibi genç morfolojik şekiller oluşturmuş faylar, diri faylardır.





Diri fay sınıflandırması Bölge veya bir ülkede yapılması planlanan diri fay sınıflaması eldeki verinin niteliği ve kullanım pratiğine göre değişmektedir. Diri fay hatlarının sınıflamasında yer alan kriterlere göre farklı yaklaşımlar olup, aktif, potansiyel aktif, yetkin fay terimleri en çok kullanılanlardır.





Bu tarz tanımlamaların genelinde kullanılan başlıca kriter, depremler sonucu faylar üzerinde yüzeysel veyahut yüzeye yakın konumlarda meydana gelen “yer değiştirme” dir Diri fayların alt gruplara ayrılarak sınıflandırmasında fay hatlarında gerçekleşmiş en son yüzey kırılması oluş zamanı ele alınarak yapılır




Sonraki Haber

Korkutan bir deprem daha

AFAD duyurdu! Korkutan bir deprem daha AFAD korkutan bir depremin daha meydana geldiğini açıkladı. İşte …