Cuma , 19 Nisan 2024

Mutsuzluk nedeni tiroid olabilir






Boyundaki Tiroit Bezi Tarafından Salgılanan Iki Türlü Tiroit Hormonu Vardır. T3 Ve T4 Hormonlarının En Önemli Görevi Vücutta Harcanan Kaloriyi Ayarlamak Ve Enerji Üretimini Sağlamaktır. Vücudun Isısını Ayarlar.Tiroit Bezinin Az Çalışması Durumunda Vücut Isısı Düşer Ve Üşürüz.
Uzun Süredir Devam Eden Depresyon Ve Mutsuzluğun Nedeni Hipotiroidi Yani Tiroid Bezinin Aç Çalışması Olabiliyor. Kadınlarda Hipotiroidinin Daha Sık Görüldüğünü Belirten Uzmanlar, Kandaki TSH Hormonu Seviyesine Baktırmanın Hipotiroidi Teşhisi Için Önemli Olduğunu Vurguluyor.
Endokrinoloji Ve Metabolizma Uzmanı Memorial Wellness Sağlıklı Yaşam Danışmanı Doç. Dr. Gökhan Özışık, Hipotiroidi Ve Tedavisi Hakkında Bilgi Verdi.
Tiroidler orkestra şefi gibi vücudu yönettiğini belirten Doç. Dr. Gökhan Özışık, şunları dile getirdi: “Adem elmasının hemen altında nefes borusunu üzerinde bulunan kelebek şeklindeki tiroid bezi vücuttaki bütün hücreler üzerinde etkili olmaktadır. T3 ve T4 hormonlarını üreten tiroid bezi bunları depolar ve gerektiği zaman bu hormonları kan dolaşımına verir.




Orkestra şefi gibi bedensel fonksiyonların neredeyse tamamının kontrolünde rol oynayan tiroid bezinin ham maddesi iyottur. Tiroid bezi tuz, içme suyu ve besinler yoluyla alınan iyot olmadan çalışamamaktadır.
Halsizlik
Saç dökülmesi
Kilo alma veya kilo vermekte zorlanma
Saç kuruluğu
İştahsızlık
Cilt kuruluğu
Ses kısıklığı
Tırnakların çabuk kırılması
El ve ayaklarda üşüme
Kandaki kolestrol seviyesinde yükselme
Eklem ağrısı
Hatırlamada zorluk, unutkanlık
Uyanmada zorluk, daha çok uyku isteği, gün içinde uyuklama
Terlemenin azalması
Çabuk yorulma
Kaşlarda dökülme
Kuru, kalın, kaşınan ve sarı-portakal renginde bir cilt
İşitmede azalma
Gebe kalamama (kısırlık)
Bradikardi (kalp atım hızının normalin altında olması)
Depresyon
Dilde şişme, büyüme
Konuşmanın yavaşlaması
Kolların veya bacakların şişmesi
Ellerin, ayakların veya yüzün şişmesi
Kas ağrıları
Saçların çabuk kırılması
Soluk cilt
Soğuğağa karş tahammülsüzlük
Kas krampları ve sık kas ağrıları
Kabızlık
Depresyon
Sinirlilik
Hafıza kaybı
Adet düzensizlikleri
Cinsel istekte azalma
Tiroid bezinin az çalışmasından muzdaripseniz, Endokrinoloji bölümüne başvurmalısınız. Hipotiroidizm, ilaçlarla tiroid hormonu verilerek kolayca tedavi edilebilir. Hipotiroidizm için standart tedavi, levotiroksin (Levothroid, Synthroid, diğerleri) gibi sentetik tiroid hormonu ilaçlarının günlük olarak kullanımı ile gerçekleşir. Bu ilaçlar hipotiroidinin belirtilerini giderip, troid seviyesinin normale döndürmeye yardımcı olur. Çoğu durumda, tedaviye başlanıldıktan sonraki ilk haftada hipotiroidizm belirtileri düzelmeye başlar.Tüm belirtiler genellikle birkaç ay içinde kaybolur.
Bazı ilaçlar özellikle depresyon ilaçları yan etki olarak hipotiroidiye yol açabilir. Hipotiroidi hastalığınızın nedeni tespi edilemiyorsa kullandığınız ilaçları gözden geçirip size dokunan ilacı muadiliyle değiştirin.

Sonraki Haber

Tokat’taki depremi önceden bildi! Sosyal medyada gündem oldu

Tokat’taki depremi önceden bildi! Sosyal medyada gündem oldu Sismik aktiviteleri inceleyen bir hesap, sosyal medyada …