Salı , 23 Nisan 2024

NORMALLEŞMEYE EN YAKIN 30 ŞEHİR






‘İSTANBUL’DA ARTIŞ EĞİLİMİ VAR’
Sağlık Bakanlığı Koronavi/rüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz, koronav/irüs pa/ndemisinde “yerinde karar” döneminin başlamasıyla ilgili değerlendirmelerde bulundu. Prof. Dr. Yavuz, İstanbul’daki son durumu da değerlendirdi ve “İstanbul, ilçeler arası nüfus geçişinin çok fazla olduğu bir il. Bu nedenle açılmalarla ilgili kararlar, ilçe değil il bazında alınmalı. Son bir haftadır test pozitiflik oranları ve va/ka sayısında bir artış gözlüyoruz. Bu nedenle İstanbul’da tam açılma için henüz erken” dedi.




Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi ve İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Mi/krobiyoloji ve En/feksiyon Ha/stalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz, illere göre va/ka oranlarının açıklanmasının ardından yerinde yönetim dönemine geçilen Türkiye’de, il pa/ndemi kurullarının gözeteceği k/riterleri anlattı. İl pa/ndemi kurullarının birtakım eşik değerlere göre açılma ya da kı/sıtlama kararlarına gideceğini belirten Prof. Dr. Yavuz, “100 bin nüfusta son 7 günde görülen en/fek/siyon insidansına (yeni olguların nüfusa oranı) bakılacak. Bu insidans belli eşik değerlerin altına dü/ştüğü zaman açılmaya gittiğinizde ri/ski de dü/şürmüş oluyorsunuz. Daha güvenli bir yöntem. Şu an Türkiye’de o eşik değerlerin altında olan 10-20 kadar il var mesela. Buralar hem okullar, hem diğer kapalı olan yerlerin açılması anlamında daha güvendeler. Yalnız sadece oranlardaki dü/şüş değil, bu dü/şüşün süreklilik göstermesi de gerekiyor. Yani il pa/ndemi kurullarının bakması gereken bir diğer parametre de tabii ki in/fe/ksiyon hızının haftalar boyunca dü/şüş trendi içinde gitmesi, yani artmaması. Dü/şüş olmuş ama artışa geçtiği bir ortamda açılmalara giderseniz o da sı/kıntı yaratabilir” dedi.




‘SADECE NÜFUSA GÖRE ORANLAR DEĞİL, TEST POZİTİFLİK ORANLARI DA ÖNEMLİ’
Sadece nüfusa göre oranlar değil test pozitiflik oranlarının da önemli bir parametre olacağına işaret eden Prof. Dr. Yavuz, “Test pozitif oranlarının artması da istenmeyen bir durum. Yani sa/lgının kontrolü açısından olumsuz bir durum. Ayrıca açılma olduğunda da (okul, kafeler vb), en/fe/ksiyon kontrol önlemlerinin sıkı kurallarla belirlenmiş olması gerekiyor. İl pa/ndemi kurulları bunların hepsini bir arada değerlendirerek kararlarını verecek” diye konuştu.




‘YERİNDE YÖNETİMDE İSTANBUL FARKLI DEĞERLENDİRİLMELİ’
Yerinde yönetim kararlarında İstanbul gibi büyük şehirlerin farklı bir pozisyonda değerlendirilmesi gerektiğini vu/rgulayan Prof. Dr. Yavuz, bunun nedenini ise şu şekilde açıkladı: “İstanbul gerçekten hem iş akışı açısından hem de nüfus hareketliliği açısından farklı bir durumda. İlçeler arası hareketliliği çok fazla olan bir il. Onun için İstanbul’da il bazında kararlar alınmalı. İl pa/ndemi kurulu burada ilçe ilçe de tespit edebiliyor en/fe/ksiyon oranlarını ama bu şekilde çok geçiş olduğu için il bazında değerlenmek daha sağlıklı olur. Küçük yerlerde belki il pa/ndemi kurulları diyelim bir köyde çok dü/şük bir en/feksi/yon oranına göre açılma ya da bir köyde çok yüksek oralar nedeniyle kapanma kararı alabilir ama İstanbul’un bu anlamda diğer illere göre gerçekten daha farklı değerlendirmesi gerekir.”




‘HA/STANE KAPASİTELERİ DOLU DEĞİL AMA TEST POZİTİFLİK ORANLARI ARTIYOR’
İstanbul’daki oranların bir önceki haftaya göre yükselme eğiliminde olduğuna işaret eden Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz, bu nedenle tam açılma için henüz erken olduğunu belirterek sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Bir önceki haftaya göre artış var. Bizim kendi ha/stanemizde ya da arkadaşlarımızla konuştuğumuzda, hafif bir kıpırdanma olduğunu söyleyebiliriz hem test pozitifliği oranları hem de va/ka sayısı anlamında. Bu da biraz alarmda olmamız gerektiğini bir kez daha hatırlatıyor. Demin söylediğim o azalma trendinin görülmesi ve devam etmesi gerekiyor. Şu anda henüz bu durum yok, hatta biraz yukarı doğru gidiyor test pozitifliği olarak da va/ka sayısı olarak da. Her ne kadar ha/stanelerde bir kapasite sıkıntısı, yoğun bakım kapasitesinde bir doluluk olmasa da ki açılma kararlarında bunlar da önemli k/riterler arasında yer alıyor, a/ğır ha/sta sayısının çok fazla olmaması iyi bir şey ama test pozitifliği oranlarında ve va/ka sayısındaki yukarı doğru gidiş dü/şündürüyor. Bence İstanbul için tam açılma konusu şu an biraz erken gibi duruyor.”



Sonraki Haber

Kurban için emekliye müjde

Kurban için emekliye müjde Emeklilere müjde! Kurban Bayramı’na 57 gün kala ortaya çıktı Cumhur İttifakı’nın …