Salı , 23 Nisan 2024

Ö’LÜM SICAKLARI GELİYOR.. 1000’DEN FAZLA Ö’LÜ VAR.. YAPMANIZ GEREKENLER





HAFTALARCA SUSUZLUK GÖRÜLDÜ
İklim krizi iyiden iyiye baş göstermeye başladı. Bu yıl ABD’nin Montana eyaletinde şiddetli yağmur ve karların erimesi sonucu sel felaketi meydana gelirken Meksika’nın Monterrey taraflarında kuraklık sebebiyle haftalarca süren susuzluk yaşandı. Norveç’in Kutup kenti Tromso’da rekor sıcaklıklar hissedilirken Asya’da yer yer sıcaklığa bağlı kuraklık meydana geldi.





BÜYÜK SICAKLIKLAR BEKLENENDEN ERKEN GELİYOR
İngiltere Meteoroloji Kurumu’ndaki (MET) meteorologlar 2 yıl önce 2050 yılında hava sıcaklıklarının nasıl olacağına dair tahminlerini yayınlamıştı. Önümüzdeki 30 yıl içerisinde beklenenlere dikkat çekmek için yapılan tahminlerin İngiltere’nin bu haftaki hava durumu ile benzerliği paniğe neden oldu. Görünen o ki Met Ofisi’nin kabus senaryosu olarak sunduğu varsayımsal hava durumu beklenenden çok daha erken gerçekleşecek.





TÜRKİYE’YE CUMA GÜNÜ GELMESİ BEKLENİYOR
Ölüm sıcaklarıyla ilgili bir de Türkiye’yi ilgilendiren haber geldi. İddialara göre sıcaklığın Avrupa üzerinden Türkiye’ye doğru gelmeye başladığı ve etkisini tam olarak cuma günü göstereceği ifade edildi. Bu nedenle zorunlu olmadıkça öğle saatlerinde dışarı çıkılmaması tavsiyesinde bulunuldu.





UZMANLAR İKİ MEYVEYİ ÖNERDİ
Sıcaklıkların yaklaşmasıyla birlikte uzmanların konu hakkında yaptıkları açıklamalar da sıklaştı. İngiltere’nin en çok satan yazarı olarak tanınan Dr. Rossi, sıcak hava dalgasından korunmak isteyen insanların karpuz ve domates gibi kırmızı ağırlıklı meyve ve sebzeleri tüketmesini önerdi. Rossi ayrıca papaya, kırmızı biber ve greyfurtun da cilt koruyucu etkisi olduğunu belirtiyor.





Avrupa aşırı sıcaklarla kavuruluyor… Fransa İspanya ve Portekiz’de aşırı sıcak hava dalgası, 1027 kişinin ölümüne neden olurken, Batı Avrupa’da orman yangınları da etkisini göstermeye başladı.





İngiltere’de termometrelerin bugün 43 dereceyi göstermesi beklenirken, yetkililer binlerce kişinin hayatını kaybetmesinden endişe duyduklarını açıkladı. Ülke tarihinin en sıcak gününde yetkililer ‘dışarı çıkmayın’ uyarısı yapsa da halkın büyük bir kısmı serinlemek için su kenarlarına akın etti. Meteoroloji Müdürlüğü, Pazartesi ve Salı günleri aşırı sıcaklıklar görüleceği uyarısında bulundu. Sıcak hava dalgasının güneydoğuda Londra’dan kuzeyde York ve Manchester’a dek tüm İngiltere’de hissedileceği açıklandı.





İNGİLTERE’DE OKULLAR KAPATILDI

İngiltere Hava durumu servisi Met Office’den yapılan açıklamada, bugün ülke genelinde bazı bölgelerde sıcaklığın 40 dereceyi aşacağı açıklandı. Beklenen olağanüstü sıcaklığın 43 dereceyi bulabileceği belirtildi. Ülke genelinde okullar kapatılırken, Ulusal Demiryolları Şebekesi de vatandaşlara sadece gerekli olduğu durumlarda seyahat etmeleri çağrısında bulundu. Ülkede bazı yollarda meydana gelen erimelerin ulaşımda da aksaklıklara neden olması bekleniyor…





İngiltere’de doktor muayenehaneleri ve özel sağlık merkezleri de kapanma kararı alırken sağlık görevlileri insanları ciddi sağlık risklerinden kaçınmak için dikkatli olmaya çağırdı.

Başkent Londra’nın Belediye Başkanı Sadiq Khan da kent halkına sıcaklıklar konusunda uyarıda bulundu.

Sosyal medya hesabından paylaşım yapan Londra Belediye Başkanı Khan, “Londralılar, nadir görülen bir 4üncü Seviye sıcak hava dalgası ilan edildi. En sıcak dönemlerde 11.00-15.00 arası güneşten uzak durmaya çalışın ve açık havada güneş kremi sürün. Dışarı çıkmanız gerekiyorsa, Birleşik Krallık Sağlık Güvenliği Ajansı gölgede yürümenizi, güneş kremi sürmenizi, şapka takmanızı ve hafif giysiler giymenizi tavsiye ediyor.” dedi.





FRANSA, PORTEKİZ VE İSPANYA’DA ORMAN YANGINLARI

Fransa’nın güneyi de orman yangınlarının etkisi altında. 6 gündür devam eden orman yangınlarında 10 bin 500 hektarlık alanın küle döndüğü belirtildi. İspanya’da ise 30 bin hektarlık alanın küle döndüğü, 3 bin 200 kişinin de tahliye edildiği açıklandı. Portekiz’de çıkan orman yangınlarının şu an kontrol altında olduğu ifade edildi. Yunanistan’da da orman yangınları zaman zaman etkisini gösteriyor.

47 DERECE İLE REKOR KIRILDI





Fransa da bu hafta sıcak hava dalgasının zirveyi görmesi ve yeni sıcaklık rekorları kırılması bekleniyor. Ülkenin bazı bölgelerinde hava sıcaklığının 42 dereceyi geçmesi bekleniyor. Portekiz’de de termometreler 47 derece ölçülürken, bu ülkede Temmuz ayınca sıcaklık rekoru kırıldığı anlamına geliyor. Yunanistan’ın başkenti Atina’da da dün termometreler 33 dereceyi gösterdi.





Met Office’in baş meteorologu Paul Davies Avrupa’da yaşanan durumu ‘olağanüstü’ olarak nitelendirirken, sıcaklıktaki artışın iklim değişikliğiyle ‘tamamen tutarlı’ bir şekilde yükseldiğini de aktardı. Davies, Sky News’e bugün gördüğü hava durumu çizelgelerinin ‘şaşırtıcı’ olduğunu ve 30 yıllık kariyeri boyunca gözlemlediği hiçbir şeye benzemediğini söyledi.

Türkiye’nin de Çarşamba gününden itibaren Avrupa’dan gelecek sıcak hava dalgasından etkilenmesi bekleniyor…

Sonraki Haber

Kurban için emekliye müjde

Kurban için emekliye müjde Emeklilere müjde! Kurban Bayramı’na 57 gün kala ortaya çıktı Cumhur İttifakı’nın …