Cuma , 19 Nisan 2024

ÖNLEM ALINMALI





REKOR SICAKLIK
Yurdun diğer bölgelerinde ise sıcaklıklar mevsim normalleri civarında gerçekleşti. Hem uzun yıllar hem de geçen yıl nisan ayı ortalama sıcaklığı 12.1 derece iken, 2021 Nisan ayında ortalamanın 13.4 derece olduğu vu-rgulanan rapora göre, bu yıl 1.3 derecelik artış gözlendi.





Nisan ayında en düşük sıcaklık eksi 6.4 derece Özalp (Van),en yüksek sıcaklık ise 36.9 derece ile Ceylanpınar’da (Şanlıurfa) tespit edildi.





HUBUBAT İTHAL EDİLEBİLİR”
Şanlıurfa Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Abdullah Melik ise Şanlıurfa’da yaşanan kuraklık nedeniyle buğdayda yüzde 70 rekolte düşüklüğü yaşanılacağını söyledi. Bu gidişle Türkiye’nin hububat ithal edebileceğini söyleyen Melik şunları anlattı: “Türkiye 2021 yılı tarım sezonu kurak başlamış oldu. Mevsimler yağış normallerinin yüzde 50 altında seyretti. Bu da dolayısıyla özellikle Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde ve ilimiz Şanlıurfa’da ciddi anlamda kuraklığa sebep oldu. Yaklaşık olarak hububatta 2 milyon ton rekolte düşüklüğü görülmektedir.





Bu da ciddi anlamda Türkiye’yi dışarıdan hububat alımına sevk edecektir. Şanlıurfa’da yaklaşık olarak 3 milyon dönüm alanda hububat, buğday üretimi yapılmaktadır. Burada buğdayda yaklaşık olarak kuraklıktan dolayı, sapa kalkma ve başaklanma oluşamamaktadır. Bu da yaklaşık olarak yüzde 70 oranında Şanlıurfa’da rekolte düşüklüğüne neden olacaktır. Arpada ise yaklaşık olarak yüzde 85 rekolte düşüklüğü olacaktır.” CHP’li Ömer Fethi Gürer, “Buğdayda t-ehlike çanları çalıyor” diyerek, bu yıl ekmeklik buğday taban fiyatının hesaplanmasında dünya piyasaları ve kuraklık şartlarının dikkate alınması gerektiğine dikkati çekti.




Sonraki Haber

Tokat’taki depremi önceden bildi! Sosyal medyada gündem oldu

Tokat’taki depremi önceden bildi! Sosyal medyada gündem oldu Sismik aktiviteleri inceleyen bir hesap, sosyal medyada …