Cuma , 29 Mart 2024

Optimar’dan bomba anket! ‘Ekonomi kötü’ yüzde yüzde 75’i aştı, zamlara tepki yüzde 80’e çıktı





Cumhurbaşkanlığı yarışında kime oy verirsiniz?
2023’te gerçekleşecek cumhurbaşkanlığı seçiminde kime oy verirsiniz sorusuna verilen yanıtta şu oranlar oluştu:
Erdoğan: Yüzde 32.4
Kılıçdaroğlu: 13.3
Mansur Yavaş: 11.5
İmamoğlu: 6.4
Bu verilere göre Kılıçdaroğlu, İmamoğlu’nun iki katına ulaşırken iki puanlık farkla ilk kez Mansur Yavaş’ı da geçti. İmamoğlu ise dördüncü sıraya geriledi.





Hangi parti ne kadar oy alıyor?
Optimar’ın anketi partilerin oy oranlarındaki değişimi de ortaya koydu. Kararsızlar dağıtıldıktan sonra AK Parti yüzde 36.5 olurken, CHP yüzde 26.7 çıktı. İYİ Parti’nin yüzde 10.9 çıktığı ankette, MHP yüzde 10.2 oldu. HDP ise yüzde 9.7 oranında kaldı.





Oy oranlarına göre diğer partiler ise şöyle sıralandı: Deva Partisi: 1.3, Türkiye Değişim Partisi: 1.1, Memleket Partisi: 0.8, Saadet Partisi: 0.7, Yeniden Refah Partisi: 0.7, BBP: 0.6, Gelecek Partisi: 0.5, Vatan Partisi: 0.1, Zafer Partisi: 0.1





Hangi ittifak ne kadar oy alıyor?
Cumhur İttifakı’nın oy oranı yüzde 46.7’ye ulaşırken, CHP, İYİ Parti ve Saadet Partisi’nden oluşan Millet İttifakı’nın oy oranı ise 38.2 çıktı. DEVA ve Gelecek Partileri henüz Millet İttifakı’nda yer almadığı için hesaplamaya dahil etmedim.





Kararsızların oranı yüzde 30’a çıktı
Kararsızların oranı yüzde 30’a ulaştı. ‘Kararsızlar birinci parti oldu’ şeklinde değerlendirmeler yapılıyor ama Optimar’ın anketi bize çok farklı bir sonuç veriyor. Kararsızlar üzerinden yorum yapanları ters köşeye yatırıyor. Tam aksine kararsız değil, kutuplaşmış bir seçmen gerçeğini gözler önüne seriyor. Kararsızların oranı yüzde 6.5 çıkarken, ‘Hiçbiri’ veya ‘Oy kullanmayacağım’ diyenlerin oranı ise 5.57’e ulaşıyor. ‘Cevap yok’ diyenlerin oranı ise yüzde 8.1’e ulaşıyor.

Sonraki Haber

İsrail Gazze Şeridi’ndeki hastanede 200 kişiyi infaz etti

İsrail Gazze Şeridi’ndeki hastanede 200 kişiyi infaz etti Gazze’deki hükümet, İsrail’in Gazze Şeridi’nin kuzeyindeki Şifa …