Perşembe , 28 Mart 2024

Paralar banka hesaplarına yatırılıyor! En az 6 bin TL, süresi…





ÇEYİZ PARASI NE ZAMAN HESAPLARA AKTARILIR? Evlenme ödeneğinin verilmesi süresi, başvuru merkezinin yani SGK müdürlüğünün yoğunluğuna göre değişiklik gösterir. Başvuru gerçekleştikten sonra çeyiz parasının ne kadar sürede başvuru sahibine aktarılacağı konusunda net bir süre verebilmek mümkün değildir. Ancak başvuru yapılan tarihi takip eden ödeme döneminden sonra çeyiz parasının hesaba yatırıldığı görülür.





SGK’DAN ÇEYİZ PARASI ALMAK İÇİN GEREKN ŞARTLAR Başvuru sahibinin annesinden ya da babasından doğru yetim aylığı alıyor olması istenir. Hangi sigorta kolundan yetim maaşı alındığı fark etmeksizin verilen bir yardımdır. Yetim maaşı alan erkeklerin değil, kadınların yararlanabileceği bir ödenektir. Çeyiz parasına konu olan evliliğin başvuru sahibinin ilk evliliği olması gereklidir. 10.2008 tarihinden sonra yetim maaşı almaya hak kazanmış olanların başvuruları kabul edilir. Çeyiz parası almak isteyen kişinin başvuruda bulunması ve bunun için dilekçe hazırlayarak SGK’ya vermesi istenir.





Evlenme ödeneği başvurusu yapılmadan önce resmi olarak evliliğin gerçekleşmiş olması gereklidir. Başvuru sahibinin eğer yetim aylığı alan bir kız kardeşi var ise, kendisi başvuru yapmadan önceki iki senelik süreçte kız kardeşinin çeyiz parası almamış olması gereklidir. Bir kereye mahsus olarak verilen bir ödenektir. Sigortalı olarak çalışan kadınların yetim aylığı alma hakları kaybolduğu için çeyiz parası için de başvuru imkanları yoktur. Ancak sigortalı olarak çalışan ve yetim aylığı almaları önündeki tek engel sigortalı olarak çalışmaları olan kadınlar; işten çıktıktan sonra yetim aylığı almaya başlarlarsa, evlendiklerinde de çeyiz parası alabilirler.




Sonraki Haber

Efsane Devrim otomobilinin ekibindeydi! Tasarımcısı hayatını kaybetti

Efsane Devrim otomobilinin ekibindeydi! Tasarımcısı hayatını kaybetti Uzun yıllar Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları’nda (TCDD) hizmet …