Cumartesi , 20 Nisan 2024

Prof. Dr. Mehmet Ceyhan koronadan ölen kişilerin yaptığı en büyük hatayı açıkladı..





Demirören Haber Ajansının haberine göre, Sağlık Bakanı Koca’nın en son konuştuğu basın toplantısında, erken aşamada ilaç kullanımının neden önemli olduğuna değindi. Bakan Fahrettin Koca, nisan ayı içerisinde zatürre olan vatandaşların oranının yaklaşık %30’larda olduğunu şimdi ise % 3,4’e kadar düştüğünü açıklayarak, nerdeyse 10 katı kadar azalma olduğunu bildirdi. Sağlık Bakanı Koca, zatürre olma oranının düşmüş olmasının en önemli sebebinin erken aşamada alınan ilaçlar olduğunu bildirerek, “Bu ilaçları virüs bulaşan kişilerin hassasiyetle kullanması gerektiğini özellikle belirtmek istiyorum. Vatandaşımızın yaklaşık % 80’nin hastalık sürecini ağır geçirmediğini gözlemliyoruz.



Ağır geçirmeyen vatandaşlar ‘ben ilaç kullanmadan da hastalığı hafif geçirebilirim’ diye aklından geçiriyor olabilir; fakat bize özellikle başvuran ve hastalığı ağır geçiren kişilerin verdiğimiz ilaçları almayan kişiler olduğunu belirtmek istiyorum. Yani hastaneye kaldırılan, yoğun bakıma geçirilen, solunum cihazına bağlanan ve erken zamanda kaybettiğimiz kişilerin birçoğu erken aşamada tedaviye başlanmayan ve verdiğimiz ilaçları kullanmayan vatandaşlar olduğunu bilelim. ‘Eğer ağırlaşırsan bu ilacı kullan’ diye bir tutum kesinlikle doğru değil. Çünkü yedinci, sekizinci gününde kullandığımızda zaten çokta bir etkisi olmuyor. Bu sebeple erken aşamada ilaçlarımızı kesinlikle kullanalım. Verilen ilaçları kullanmaktan vazgeçmeyin” diyerek sözlerini tamamladı.
‘’Faydası Açık Bir Şekilde Anlatılmalı’’



Prof. Dr. Ceyhan; korona virüs tedavisi evde devam eden bireylere tedavi amacıyla verilen ilaçları alıp almamakta şüpheye düştüğünü değerlendirdi. Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, doktor kontrolünde ve doktorun tavsiyesiyle verilen ilaçların alınması gerektiğini bildirerek, “Vatandaşlar diğer ülkelerde bu ilaçların alınmadığını görüyor. Aslında bu ilaçların birbirlerinden pekte farkı yok. Diğer ülkelerde alınan ilaçlar bizim ülkemizde kullandıklarımızdan çokta iyi değil. Bu şekilde bir açıklamayla ‘hiç kimse bu ilaçları almasın’ ya da ‘herkes alsın’ demek sıkıntıya sebep oluyor. Bunun çok iyi bir şekilde fark edilmesi lazım. Bu ilacı kullanmanın neden önemli olduğunu ve bu ilacın ne gibi bir yarar sağlayacağını iyi bir şekilde ifade etmek gerekir” şeklinde belirtti.
“Vatandaş Haklı Olarak Açıklama İstiyor”



Prof. Dr. Ceyhan, ilacı kullananların ilacın nasıl bir etki gösterdiğini bilmeden kullandığını ifade ederek, “Hiç kimse dışardan bu bireylere ‘bu ilacı kullanmayın’, ‘bu ilacı mutlaka kullanın’ gibi açıklamalar yapamayız. Bu durum kişiden kişiye birçok sebeple değişkenlik gösterir zaten. Remdesivir adındaki ilaç hastaneye kaldırılan ağır hastalarda kullanılıyor, bu Amerika’da da böyle. Bizim ülkemizde kullandığımız sıtma ilacı ve favipiravir adındaki ilaçta daha erken aşamada kullanılıyor. Fazla dozlarda alındıkları için bu ilaçlar, bunlarla alakalı haberler, önceden doktorlar arasında tartışılan bu tür konular, aslında salgınla birlikte vatandaşın gözü önünde yapılmaya başlandı. Çünkü önceden birçok kişi bu konuları araştırıp sorgulamazken son zamanlarda sık sık bizlere de soruyorlar. Bu durum cidden kafa karıştırıyor; fakat şunu da beklememek gerek; hiç araştırmayın, hiç bundan konuşmayın. Doğal olarak birçok kişi bilgi edinmek istiyor. Biz hekimlerde sahip olduğumuz bilgileri aktarmak durumunda kalıyoruz. Bunun için vatandaşlara ya sosyal medya hesaplarımız üzerinden, ya da görsel ve yazılı basın ile bunların iyi bir şekilde açıklanması gerekir, yoksa vatandaşların yanlış kaynaklardan bilgi edinmesine sebep oluruz” şeklinde konuştu.
“Hekiminiz Önerilmişse Kullanmak Lazım”



Prof. Dr. Ceyhan, “Şunu bilmek gerekir ne favipiravir, ne remdesivir, ne de sıtma ilacı bu ilaçların hiç biri üzerinde, çok sayıda vaka içeren, kontrollü çalışmalar ile yüzde yüz etki ettiğine dair kesin bir veri yok. Bu sebeple dünya üzerinde bu virüse karşı etkili olabilecek bir ilaç bulunmaya çalışılıyor. Bu ilaçlar öncesinden başka hastalıklar üzerinde test edilmiş ve bu hastalıktada etkili olabileceğini düşünülen ilaçlardır. Şu an elimizde kullanılacak başka bir ilaç olamadığından, çok düşükte olsa etki edebileceği için bu ilaçları kullanmak durumunda kalıyoruz. Bu şekilde değerlendirip eğer bu ilaçlar tavsiye edilmişse vatandaşların bu ilaçları kullanması gerekir” şeklinde konuştu.


Sonraki Haber

Son Dakika: İsrail’den İran’a Füze Saldırısı, Uçuşlar Durduruldu, Dünya Şokta

Son Dakika: İsrail’den İran’a Füze Saldırısı, Uçuşlar Durduruldu, Dünya Şokta ABD kaynaklarına göre İSRAİL, sabaha …