Salı , 23 Nisan 2024

ŞİRPENÇE NEDİR? HASTALIĞIN BELİRTİLERİ





ŞİRPENÇE (ASLAN PENÇESİ) NEDİR?
Osmanlı padişahlarından Yavuz Sultan Selim’in vefatına neden olmasıyla bilinen Şirpençenin Tıptaki adı karbonküldür. Daha çok ense, vücutta kaba et olarak bilinen yerde ve sırt bölgesinde birden çok çıbanın birleşmesiyle meydana gelen hızlı bir şekilde yayılan bir çıban türüdür.





Enfeksiyon temas ile başka insanlara kolayca bulaşır. Derinin alt tabakasında cerahat oluşumları gözlenir. İnsanı hayatını kaybedecek duruma kadar götürebilen bir hastalıktır ama tedavisi kolay bir hastalıktır. İlk görünüşte basit bir çıbana benzer. Rengi koyu kırmızıdır.





ŞİRPENÇE NEDEN OLUR?
Bu hastalığa genellikle stafilokoklar neden olur. Birden fazla kıl keselerinin enfeksiyon kapmasıyla oluşmaktadırlar. Stafilokoklar, mikroskop altında incelendiğinde ise daha çok üzüm taneleri gibi görünüşü olur. Şirpençe (Aslan pençesi) hastalığına erkekler kadınlardan daha yatkındır.





Bu durum yaşlı ve hasta kişilerde, bağışıklık sistemi güçlü olmayan kişilerde ve diyabeti olan erkeklerde daha sık rastlanır. Sağlık şartlarının iyi olmaması, giysi tahrişleri, fiziksel yıpranma, akne, dermatit, permisyöz anemi de hastalığın diğer nedenleri arasındadır.

Sonraki Haber

Kurban için emekliye müjde

Kurban için emekliye müjde Emeklilere müjde! Kurban Bayramı’na 57 gün kala ortaya çıktı Cumhur İttifakı’nın …