Perşembe , 18 Nisan 2024

Son Dakika! Deprem Uzmanı Önemle Dile Getirdi “Bu Faya Aman Dikkat”





Dokuz Eylül Üniversitesi Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Hasan Sözbilir, İzmir’i deprem için uyardı. 5 fay hattında yapılan incelemenin tamamlandığını aktaran Sözbilir, 1800 yıldır deprem üretmeyen faya değindi, “Deprem üretme zamanı yaklaştı” dedi.





İşte Prof. Dr. Hasan Sözbilir’in son dakika deprem uyarısı ve tüm detaylar…İzmir’in en önemli 5 diri fayında 3 yıldır süren, hendek tabanlı paleosismoloji çalışmaları tamamlanıp, Uluslararası Deprem Çalıştayı ve Türkiye Jeoloji Kurultayı’nda çevrimiçi olarak bilim dünyasıyla paylaşıldı. Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi (DAUM) Müdürü Prof. Dr. Hasan Sözbilir, özellikle Tuzla ve Seferihisar faylarının, 3 bin yıl olarak deprem tekrarlama aralığını neredeyse doldurduğuna dikkat çekip, olası kırılmada İzmir için büyük tehlikeye yol açacağını belirtti.





Sözbilir, bir an önce İzmir için gerekli deprem master planının hazırlanması çağrısında bulundu.DAUM tarafından ‘İzmir’, ‘Tuzla’, ‘Seferihisar’, ‘Yağcılar’ ve ‘Gülbahçe’ olmak üzere İzmir’in en önemli 5 fayında 3 yıl sürdürülen çalışmalar tamamlandı. Faylarda açılan 14 hendekte paleosismoloji çalışmaları gerçekleştirildi.





İzmir’de geçmişte meydana gelen yıkıcı depremlerin hangi faylardan kaynaklandığını ortaya çıkarmayı ve bu fayların deprem tekrarlama periyodunu bulmayı amaçlayan proje kapsamındaki çalışmanın sonuçları da geçen ay Uluslararası Deprem Çalıştayı ve 73’üncü Türkiye Jeoloji Kurultayı’nda bilim dünyasıyla çevrim içi paylaşıldı.

Sonraki Haber

Selçuk Reis Yaptı Yapacağını

Selçuk Reis Yaptı Yapacağını Hakkari’de ziyaretler yapan Baykar Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar, Çukurca ve …