Perşembe , 28 Mart 2024

Son seçim anketi sonuçları b’om’ba Bu pazar seçim olsa İYİ Parti ve DEVA’ya büyük şok!





Ülkemizin en önemli sorunu ‘Ülkemizin en önemli sorunu’ sorusuna yanıt verenlerin yüzde 66.5’i ekonomi derken, yüzde 6.4’ü işsizliği işaret etmiş. Ekonomi ile işsizlik başlığını birlikte topladığımızda ise tablo net bir şekilde ortaya çıkıyor. Ekonomi, zamlar, hayat pahalılığı ve işsizlik bir süredir birinciliği kimseye kaptırmıyor.





Çözümü kimden bekliyorlar? Hayat pahalılığı ve zamlar açısından çok zor bir süreçten geçiliyor. Ama millet bu sorunlara çözüm için muhalefeti işaret etmiyor. Ekonomik sorunlarının çözümünü yine AK Parti’den bekliyor. Halk çare olarak AK Parti’yi görüyor ama ileriye dönük olarak ekonominin daha kötüye gideceğini düşünüyor. ‘Sizce bu sorunu hangi parti çözer?’ sorusuna yanıt verenlerin yüzde 33’ü ‘AK Parti’ diyor.





İYİ PARTİ şaşırttı ‘CHP çözer’ diyenlerin oranı ise yüzde 23.8. Bu oran, CHP’nin yüzde 25’lik geleneksel oyunun altında. Demek ki CHP seçmeninin bir bölümü bile ekonomiyle ilgili sorunları CHP’nin çözebileceğine inanmıyor. ‘HDP çözer’ diyenlerin oranı yüzde 12.4 olurken, Meral Akşener vatandaşları Meclis’te kürsüye çıkarıp konuşturmasına, halkın arasında gezmesine rağmen ekonomiyle ilgili sorunları ‘İYİ Parti çözer’ diyenlerin oranının yüzde 8.1’de kalması beni şaşırttı. ‘MHP’ diyenler yüzde 3.7 çıkarken, siyasi birikimi ekonomi üzerine olan Ali Babacan’ın partisi ‘DEVA çözer’ diyenler ise yüzde 1’de kalıyor.





En beğendiğiniz siyasetçi kim? Cumhurbaşkanı Erdoğan, en beğenilen siyasetçi anketindeki liderliğini sürdürüyor. Ankete katılanların yüzde 33.6’sı Erdoğan derken, onu bir süredir Mansur Yavaş takip ediyor. Mansur Yavaş diyenler 12.8 çıkarken, Kılıçdaroğlu yüzde 11.7’yle üçüncü sırada yer alıyor. Kılıçdaroğlu bir süredir ortaya koyduğu eylemlerle üçüncü sıraya yerleşirken, sürekli olarak polemiklerle gündeme gelen Ekrem İmamoğlu ise dördüncü sıraya geriledi. ‘İmamoğlu’ diyenlerin oranı yüzde 9’da kaldı. Onu yüzde 7.6’yla Selahattin Demirtaş, yüzde 7.1’le Meral Akşener ve yüzde 3.7’yle Devlet Bahçeli izliyor.





Hangi parti ne kadar oy alıyor? Anket firmaları üzerinden algı operasyonu yürütüldüğü için ‘Bu pazar seçim olsa hangi partiye oy verirdiniz?’ sorusuna verilen yanıtlar önem arz ediyor. ‘Bu pazar seçim olsa kime oy verirsiniz?’ sorusuna yanıt verenlerin yüzde 36.2’si ‘AK Parti’ diyor. CHP diyenlerin oranı ise yüzde 26.6 çıkıyor. CHP’de küçük bir kıpırdanma var. Daha yüksek bir sonuç bekliyordum ama İYİ Parti diyenler yüzde 10.6 olurken, HDP yüzde 10.2, MHP ise yüzde 10.1 çıkıyor.





Cumhurbaşkanlığı seçiminde kim önde? Optimar, ‘Cumhurbaşkanlığı seçiminde kime oy verirsiniz?’ diye sormuş. Ankete katılanların yüzde 33.1’i ‘Erdoğan’ diyor. ‘Mansur Yavaş’ diyenler ise yüzde 13 çıkıyor. Kılıçdaroğlu son iki ankette İmamoğlu’nu geçerek üçüncü sıraya yerleşti. ‘Kılıçdaroğlu’na oy veririm’ diyenler yüzde 12 olurken, ‘İmamoğlu’ diyenlerin oranı yüzde 9.1’e gerilemiş durumda.





Ümit Özdağ’ın Mansur Yavaş önerisine kim ne diyor? Ümit Özdağ’ın, Mansur Yavaş’ı cumhurbaşkanı adayı olarak göstermesi siyasi gündemi belirlemişti. Optimar, bu sorunun da yanıtını aramış. Ankete katılanların yüzde 29.7’si Mansur Yavaş’ın Millet İttifakı için iyi bir aday olacağı görüşünde. Ankete katılanların yüzde 11.4’ü ise Ümit Özdağ’ın, önerisinin 6’lı masayı sıkıntıya soktuğunu düşünüyor. ‘Mansur Yavaş, HDP seçmeninden oy alamaz’ diyenlerin oranı yüzde 9.7 olurken, Millet İttifakı adayının HDP seçmeninden oy alması gerektiğini söyleyenlerin oranı yüzde 7.9 çıkıyor.




Sonraki Haber

Efsane Devrim otomobilinin ekibindeydi! Tasarımcısı hayatını kaybetti

Efsane Devrim otomobilinin ekibindeydi! Tasarımcısı hayatını kaybetti Uzun yıllar Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları’nda (TCDD) hizmet …