Perşembe , 25 Nisan 2024

Tahta konmasında ki olay





Bu saygı bir yönüyle, ö-lünün yakınlarına bir teselli olduğu gibi ö-lümün yokluk olmadığını, vatanı aslisine gittiğini ve gittiği yere pak ve temiz bir şekilde gönderilmesi amacını taşımaktadır. Ö-lünün âdeta yeni doğmuş bir çocuk gibi yıkanması, bir yönüyle yeniden doğuş olayını sembolize etmekte ve fani yolculuğun yani dünya hayatının kendisi üzerinde bıraktığı kir, toz ve bulaşıkları gidermeyi temsil etmektedir. Bu yıkamanın ardından, yeni doğan çocuğa giydirilen zıbın misali kefene sarılır ve büyük bir ihtimamla beşiğine indirilir. Hz. Cabir’den gelen bir rivayete göre, cenazeyi yıkamak günahların affına vesile olmaktadır:





”Kim kabir kazarsa, Allah ona cennette bir köşk bina eder. Kim bir cenaze yıkarsa, annesinden doğduğu gün gibi tüm günahlarından sıyrılır. Kim bir ö-lüyü kefenlerse, Allah ona cennetteki giysilerden bir giysi giydirir…” (bk. Büyük Hadis Külliyatı (Cem’ul Fevaid, Trc. N. Erdoğan. 1/377. H.No. 2516) Ebû Hüreyre radıyallahu anh’den rivayet edildiğine göre Rasulullah sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu:“Kim bir cenazede, cenaze namazı kılınıncaya kadar bulunursa, bir kîrat (dağ), gömülünceye kadar kalırsa, iki kîrat (dağ) sevap alır”. İki kîrat ne kadardır Ya Rasulallah? diye sordular. Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem; “İki büyük dağ kadar!” cevabını verdi.





(Buhârî, Cenâiz 59; Müslim, Cenâiz 52, 53) Ö-lünün üzerine tahta konmasının hikmeti de şöyledir: İslamiyette ö-lüler genellikle kefenle toprağın altına gömülür ve üzerlerine ahşap ve tahta cinsinden bir şey konulur ve üzerine toprak atılır, bunda amaç toprağın ö-lünün üzerine düşmemesi ve onu kirletmemesidir. İlave olarak da ö-lünün üzerine tahta dizilir ve üzerine toprak atılır böylece ö-lü ile tahta arasında boşluk yani hava kalarak ö-lünün çabuk çürümesi sağlanır. Bu nedenle ö-lünün üzerine konulan şeyler metal cinsi olmamalı veya tahta dizmeden direk ö-lünün üzerine toprak atarak ö-lüye saygısızlık edilmemeli ve çabuk çürümesine de engel olunmamalıdır. Rabbim tüm geçmişlerimize rahmet eylesin. Bizlere de kolay ve imanlı ö-lümler nasip eylesin. Amin… Kaynak: Haber com

Sonraki Haber

Korkutan bir deprem daha

AFAD duyurdu! Korkutan bir deprem daha AFAD korkutan bir depremin daha meydana geldiğini açıkladı. İşte …