Salı , 23 Nisan 2024

TÜRKİYE’DE DE GÖRÜLDÜ! ET YİYEN PARAZİT ALARMI





İÇ ORGANLAR…
Türkiye’de parazitin Leismania donovani donovani ve Leismania donovani infantum türleri iç organlarda zarara neden olduğu için özellikle tehlikeli olarak kabul ediliyor. Ege, Akdeniz ve Trakya’da bulunan hastalık hayvanları ve insanları etkiliyor.





ŞARK ÇIBANI HAKKINDA
Genellikle Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu’da ortaya çıkan ve Şark Çıbanı diye bilinen hastalığı da Leismania paraziti neden oluyor. Şark çıbanı öldürücü bir hastalık değil ancak, tedavi edilmediği zaman ömür boyu kalıcı yara izlerine neden olabiliyor.





GÜNEY AMERİKA’DA KUM SİNEKLERİ TEHLİKE SAÇIYOR
Ancak, Güney Amerika’da görülen Amerikan Leishmania türleri (L. donovani chagas, L. braziliense, vb.) ölümcül olarak kabul ediliyor. Bu bölgelere ziyaret edecek insanların mutlaka koruyucu tedavileri yaptırmaları ve sineklere dikkat etmeleri gerekiyor. Hastalık özellikle kum sineklerinden bulaşıyor.





Araştırmacılar, ABD’ye giren bu parazitlerin birkaç on yıl içinde ülkeyi etkisi altına almasından endişeleniyor.





Bununla birlikte parazit, Leishmania’nın ABD’ye yolculuk ettiği 2010’dan beri araştırmacıların radarlarında bulunuyor. National Library of Medicine dergisinde yayınlanan araştırmaya göre, dünya genelindeki İklim değişikliği zararlı türlerin giderek daha fazla artmasına neden oluyor.




Sonraki Haber

Kurban için emekliye müjde

Kurban için emekliye müjde Emeklilere müjde! Kurban Bayramı’na 57 gün kala ortaya çıktı Cumhur İttifakı’nın …