Cuma , 29 Mart 2024

TÜM EMEKİERİ KAPSIYOR AYRINTILAR





1999’A KADAR SÜRE: Aylık bağlama seviyesi, 25 sene sigortalılık zamanı (9.000 gün) amacıyla yüzde 76 olarak uygulanıyor. 3.600 gün amacıyla ise yüzde 70 olarak alınıyor. 1999-2008 ARASI: Bu devrede sistem değiştiriliyor ve 25 sene amacıyla miktar yüzde 65’e çekiliyor. EKİM 2008 SONRASI: Sosyal güvenliğin bir çatı altına toplanması ile 25 sene amacıyla aylık bağlama seviyesi yüzde 50’ye kadar iniyor. Sabah gazetesinin haberine göre, emeklilik amacıyla yaşı beklerken çalışmaya devam etmek prim miktarını artırırken, şayet kazançlar da yüksek bir yerden yatıyorsa emekli maaşını artıran bir tesiryle sahip oluyor. Prim günü ile yaş arasındaki fark bilhassa 2000 ve 2008 ardından sigortalı olanlarda daha da açıldı. Yukarıdaki örnekten gidecek olursak bu noktada ilk evvelce emekli maaşının nasıl artacağına bakalım. Emekli maaşını yükselten en mühim neden sizin aylık prime temel kazancınız.





Yani işyerinde sizin amacıyla tespit edilen brüt maaş oluyor. Maaşınız ne kadar yüksekse, sizin amacıyla yatırılan prim miktarı da o kadar artıyor. Dolayısıyla birikiminiz yükseliyor ve bu maaşı tesirliyor. Prim günlerinizin çok olması da bir diğer tesir. Yüksek kazançtan çok prim günü maaşı artırıcı tesir ediyor. Emeklilik primi dolduktan sonra yaşı bekleyenler amacıyla bu tür bir tehlike bulunuyor. Yani şayet asgari ücretten çalışıyorsanız, ya da maaşınız asgari ücretten gösteriliyorsa, çalıştığınız her sene amacıyla gelecekte emekli maaşınızın artması de önlenmiş oluyor. Memurların maaş hesaplamaları diğerlerine göre değişik yapılıyor. Memurlar amacıyla derece kademe ve ek gösterge gibi değişkenler devree giriyor.





Ek göstergesi yüksek olan memurların bundan dolayı hem emekli ikramiyeleri, hem de emekli maaşları yüksek oluyor. Bugünlerde çalışmaları devam eden ek gösterge artışı da memurların hem emekli maaşlarını hem de emekli ikramiyelerini artıracak. Mayıs ayında Meclis’e gelmesi beklenilen planlama ile emekli maaşlarında 1.400 TL’yi bulan artış olacak. gene ikramiyelerdeki artış da 50 bin liraya yaklaşacak. Kendi işini yapanların, yani 4B diye tanımladığımız Bağ-Kur’luların da emekli maaşlarının hesaplamaları SSK’lılarınkine benzerlik gösteriyor. Aynı şekilde Bağkur’lular içersinde 1999 evveli ardından ve 2008 reformundan ileri devre olmak üzere üç ayrı hesaplama biçimi bulunuyor. 2008’e kadar Bağ-Kur’lular basamak sistemine göre prim ödüyorlardı.





1’den 24’e kadar tespit edilen basamaklara göre primlerinin miktarı da değişiyordu. 2008’de bütün kurumların tek çatı altında (Sosyal Emniyet Kurumu) birleşmesiyle asgari ücret ile asgari ücretin 7.5 katı arasında bir kazanç belirlemeye başladılar. Dolayısıyla Bağ-Kur’luların daha evvelce ödedikleri basamak, emekli maaşını ciddi şekilde tesirliyor. Genellikle 1999 evveli aylık bağlama miktarlarının yüksek olması, buradaki yüksek kazançla birleşince emekli maaşını da artırıyor.

Sonraki Haber

İsrail Gazze Şeridi’ndeki hastanede 200 kişiyi infaz etti

İsrail Gazze Şeridi’ndeki hastanede 200 kişiyi infaz etti Gazze’deki hükümet, İsrail’in Gazze Şeridi’nin kuzeyindeki Şifa …