Çarşamba , 17 Nisan 2024

TÜMÖR ZANNEDİLİYOR AMA GERÇEK BAMBAŞKA





ÖLÜ KARDEŞİNİ KENDİ BEDENİNDE YAŞATTI
Bir diğer benzer vaka ise Kolombiya’da yaşandı. Kolombiya’nın kuzeyindeki Barranquilla’da yaşayan Monica Vega adlı kadın, hamileliğinin 7’nci ayında kontrole giderken vücudundaki olağan dışı durumun farkında değildi. Ultrason muayenesi sırasında doktorlar, kadının karnında iki adet göbek kordonu olduğunu fark etti. Ancak bu durum kadının ikiz bebeklere hamile olması sebebiyle değildi.





Vega’nın beklediği kız bebek rahimdeki diğer fetüsü emmiş ve daha sonra ona göbek kordonuyla bağlanmıştı. Bu nedenle de Vega’nın doktorları paraziter ikizin büyüyüp gelişmekte olan bebeğin organlarına zarar vereceğinden endişelendikleri için onu hemen ameliyata aldı. Vega, Itzmara ismini koyduğu kız çocuğunu dünyaya getirdi. Daha sonra ise Itzmara ameliyata alınarak içerisinden paraziter ikizi çıkarıldı. Kalbi veya beyni olmayan paraziter ikiz yalnızca Itzmara’dan beslendiği için o süreçte hayatta kalabilmişti.

Hindistan’da bir başka erkek çocuk ise ikiz kardeşine ‘hamile’ bir şekilde dünyaya geldi. Doktorlar bebeğin karnında beyni, kolları ve bacakları olan, oluşumunu tamamlayamamış bir erkek bebek buldu. 19 yaşındaki ismi verilmeyen anne, sağlıklı bir oğlan çocuğu dünyaya getirdi ancak bebeğin karnında başka bir bebek daha vardı. İkizi olduğu düşünülen 150 gram ve 7 cm’lik kitle başarılı bir operasyonla bebeğin karnından alındı.





‘ANNE İÇİN DEĞİL BEBEK İÇİN RİSKLİ’
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Nazlı Korkmaz, 500 bin doğumda bir gerçekleşen ‘fetus-in fetu’ sendromunun yalnızca tek yumurta ikizlerinde meydana geldiğine dikkat çekti. ‘Fetüs içinde fetüs’ sendromunu, “Aynı plasentadan beslenen iki embriyodan biri diğerinin beslenmesine izin vermez ya da kordonlar ayrı ise ikizler ayrı ayrı büyürler ancak ikizlerden biri gelişimini tamamlayamaz. Ancak tek kordonlu olduğundan büyüyen bebek kardeşini sarmalar ya da büyüyemeyen embriyo, kardeşinin vücuduna yapışır” diyerek anlatan Op. Dr. Korkmaz, bu sendromun en çok karında kitle olarak ortaya çıktığını söyledi.

“Eğer bariz bir şekilde belliyse bazen anne karnındayken tespit edilebiliyor. Ancak genellikle yeni doğanda karında bir kitle, anormal bir yapı şekli olarak karşımıza çıkıyor ve bunun mutlaka çıkarılması gerekiyor” ifadelerini kullanan Op. Dr. Korkmaz, fetüs içinde fetüs sendromunun anne için değil, bebek için riskleri olduğuna dikkat çekti.





‘EN MASUM YERLEŞME YERİ KARINDIR’
Bebeğin doğar doğmaz vücudunda fazladan bir kitle taşıdığını ve bu kitlenin organlara baskı yapabileceğini, yerleştiği yere göre riskinin değiştiğini söyleyen Op. Dr. Nazlı Korkmaz, “En masum yerleşme yeri karındır. Onu kolaylıkla çıkarabiliyoruz. Ancak her ne olursa olsun bebek bir ameliyat geçirecek. Diğer organlara baskı yaptıysa ameliyat sonrasında da o organlara da tedavi uygulamak gerekir. Kalıntı şeklinde de olsa vücudun farklı yerlerinde beyin dokusu ve kalp dokusuna yerleştiğinde çocuk büyüdükçe yerleştiği organla ilişkili olarak sıkıntılar yaratabilir” dedi.

Op. Dr. Nazlı Korkmaz’a göre ‘fetüs içinde fetüs’ durumu tespit edildiğinde çok problem yaratan bir sendrom değil. İkinci bebeğin hiçbir zaman yaşamamış olduğunu, önemli olanın onun tespit edilmesi olduğunu söyleyen Op. Dr. Korkmaz, “Bazen bu kitleler büyüyerek ve etrafında doku toplayarak diğer organların işlevini bozabiliyorlar ve tümörlerle karıştırılabiliyorlar. O anlamda doğru tanı koymak için detaylı bilgiye sahip olmak önemli. ‘Fetus-in-fetu’ diye bir gerçek olduğu, bunun doğumdan geldiği ve böyle vakaların olabileceğinin bilinmesi gerekiyor” diye konuştu.





‘TEK YUMURTA İKİZİ OLDUĞU BİLGİSİ PAYLAŞILMALI’
Bu durum eğer karında bir kitle olarak görülüyorsa hızlı bir şekilde fark ediliyor. Ancak ilerleyen yıllarda çocuğun herhangi bir organında fonksiyon bozukluğu yaşanırsa, tanımlanamayan ve sonradan oluşan bir kitle tespit edilirse tek yumurta ikizi ihtimalinin değerlendirilmesi gerektiğine dikkat çeken Op. Dr. Nazlı Korkmaz, sözlerini şöyle noktaladı:

“Tek yumurta ikizlerinde nadir de olsa görülebiliyor. Bu durum çocuğun hayatına büyük bir zarar getirmez ancak bunun erken dönemde fark edilip cerrahi müdahalelerle halledilmesi gerekiyor. Tek yumurta ikizlerinde çocukta herhangi bir kitleden, tümörden şüphelenildiğinde mutlaka fetüsle alakalı olabileceği, kardeşinden herhangi bir kalıntıyı taşıyayabileceği ihtimali göz ardı edilmemeli.”

Kaynak: Milliyet

Sonraki Haber

NİSAN AYINDA ÇİFTE ÖDEME!.

NİSAN AYINDA ÇİFTE ÖDEME!. Emeklilere ödemeler hazırlanıyor. Kim ne kadar ek ödeme alacak hesaplandı ve …