Çarşamba , 24 Nisan 2024

Türkiye genelinde özellikle son 3 yıldır görülüyor..





Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Dermatoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zekayi Kutlubay, uyuz vakalarındaki artış ve hasta yoğunluğunun ülke genelinde devam ettiğini, özellikle İstanbul’da vaka sayıları geçmiş yıllara oranla daha yüksek seyrettiğini belirtiyor.

HAZIR GIDALARA DİKKAT!
Prof.Dr.Kutlubay, zona vakalarının son zamanlarda 30, 40 arası grupta da sıkça rastlandığı dile getirirken, “Kemoterapi ve yoğun kortizon kullanımı nedeniyle bağışıklık sistemi baskılanan kişilerde de zona vakalarında artış söz konusu. Bağışıklık sisteminin zayıflamasında en büyük nedenler stres, düzensiz beslenme, hazır gıda tüketimi, uyku düzenliği” ifadelerini kullanıyor.





Zonanın deride kırmızı, ağrılı ve yanmalı içi su toplayan kabarcıklar şeklinde ortaya çıktığını sözlerine ekleyen Prof.Dr.Kutlubay hastalığa yakalananların mutlaka bağışıklığı sistemini güçlendirecek gıdalara yönelmelerinin yanı sıra, doktor kontrolünde takviye almaları gerekliliğinin altını çiziyor.

KOYU YEŞİL YAPRAKLI MEYVE TÜKETİLMELİ
Prof. Dr. Kutlubay, zona yeri olarak adlandırılan kırmızılığın geçse bile ağrı şikayetinin 6 aydan fazla devam ettiğini belirterek, şu uyarıları sıralıyor:





“Genç hastalarda aşırı stres yüklenmesi dikkatimizden kaçmıyor. Stres ve cilt kuruluğuna bağlı sorunlar da kaşıntıya yol açarken, birçok kişinin yaşam kalitesi olumsuz etkileniyor. Cilt sorunu yaşayanların ayrıca döküntü ve kaşıntıya karşı iyi uyku, günde 2 litre su tüketimi ve antioksidan dediğimiz yeşil veya koyu yapraklı meyvelerden tüketmesini de öneriyoruz”




Sonraki Haber

Korkutan bir deprem daha

AFAD duyurdu! Korkutan bir deprem daha AFAD korkutan bir depremin daha meydana geldiğini açıkladı. İşte …