Çarşamba , 24 Nisan 2024

Türkiye genelinde özellikle son 3 yıldır görülüyor..





İLACA DİRENÇ GELİŞTİ
İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Bülent Saka ise uyuz vakalarındaki artışın devam ettiğini söylerken, birçok hastanın şiddetli kaşıntı nedeniyle iş ve sosyal yaşamının olumsuz etkilendiğini dile getiriyor. Uyuz vakalarındaki artışın hem hastalığa neden olan parazitin ilaca direnç kazanması, hem de düzensiz göçmenlerden kaynaklandığını öne süren Prof. Dr. Saka, “İstanbul başta olmak üzere birçok büyükşehirde çok fazla yabancı çalışan var. Bu kişiler sıklıkla iş değiştirdiğinden, uyuza neden olan paraziti de taşımış oluyorlar. Eskiden krem ve solüsyonla geçen hastalığa günümüzde neredeyse ilaç bile tesir etmez halde” diyor.





TEKRARLAYAN VAKALAR DA ARTIYOR
İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Osman Erk de zona vakalarında artışın dikkat çekici boyutta olduğunun altını çiziyor. Stres ve yetersiz beslenme nedeniyle bağışıklık sistemi zayıflayan kişilerde sorunun ortaya çıktığını dile getiren Prof. Dr. Erk, tespitlerini şöyle sıralıyor: “Son zamanlarda hem stres nedeniyle hem de beslenme yetersizlikleri nedeniyle düşmüş durumda. Zona vakalarında bir aydan fazla süredir ciddi bir artış var. Hem kişi sayısı olarak hem de tekrarlayan vakalar dikkat çekici.”





Dengeli beslenme, temiz hava, kaliteli uyku, sigara ve alkolden uzak durmanın önemine de değinen Prof. Dr. Erk, “ Zona geçirip bir daha hastalıkla karşılaşmak istemeyenler zona aşısı olabilirler. Egzamadaki artış ve kaşıntılı, döküntülü, kızarıklıkla seyreden sorunların temelinde alerjik reaksiyonlar, kimyasal katkı maddeli temizlik ürünleri ve stres büyük etken” ifadelerini kullanıyor.

Sonraki Haber

Korkutan bir deprem daha

AFAD duyurdu! Korkutan bir deprem daha AFAD korkutan bir depremin daha meydana geldiğini açıkladı. İşte …