Cuma , 26 Nisan 2024

Türkiye’nin havadaki kartalları ne durumda?





HÜRJET 18 MART’TA İLK UÇUŞUNU YAPACAK
TUSAŞ tarafından üretilen başka bir uçak Hürjet’in ise Türkiye’nin yakın hava taarruz ve jet eğitim uçağı olması planlanıyor. 18 Mart 2023’te ilk uçuşunu yapacak Hürjet’in azami hızı 1.4 mach (saatte yaklaşık 1700 km) olacak. Uçakta General Electric şirketi tarafından üretilen bir adet F404 turbojet motoru kullanılacak. Uzunluğu 13.6 metre olan Hürjet’in yüksekliği 5.1 metre, kanat açıklığı da 9.5 metre. Menzili 2 bin 222 kilometre olan uçağın servis irtifası da 13 bin 716 metre. Uçağın prototipi geçtiğimiz günlerde iniş takımları üzerinde görüntülenmişti.





Baykar tarafında üretilen Bayraktar Kızılelma, Türkiye’nin ilk insansız savaş uçağı olarak göze çarpıyor. Jet motoruna sahip Kızılelma, saatte 735 kilometre (0.6 mach) hız yapabiliyor ve havada 5 saat kalabiliyor. 10 bin 600 metre azami yüksekliğe çıkabilen Kızılelma’nın operasyon yarıçapı ise 926 kilometre. Bin 500 kilogram faydalı yük kapasitesine sahip Kızılelma ilk uçuşunu 14 Aralık 2022’de gerçekleştirdi.





İstinye Üniversitesi GÜVSAM Koordinatörü Emekli Korgeneral İsmail Hakkı Pekin, MMU’nun bu yıl hangardan çıkacağını, 2030’larda ise seri üretime gireceğini söylüyor. Pekin, “Bu uçak dışa bağımlılığı azaltacak. Mühimmatlarımızı kendimiz yapıyoruz ama Türk Hava Kuvvetleri büyük oranda dışa bağımlı. MMU Türkiye’ye çok önemli bir avantaj sağlayacak” diyor.





Pekin, Hürjet için yaptığı değerlendirmede ise, Hürjet’in Türkiye’nin pervaneli uçaktan jet uçağına geçişinde kullanılacak eğitim uçağı olacağını söylüyor. Pekin “Ayrıca bu uçak MMU yapımında tecrübe kazanılmasını da sağlıyor. Bunun yanında Hürjet silahlandırılarak muharebede özellikle kara kuvvetleri yakın desteğinde ve donanmada kullanılacak. MMU üretilip Hava Kuvvetleri envanterine katılana kadar Hürjet’ten de silahlı olarak yararlanılacak” ifadelerini kullanıyor. Pekin sözlerini şöyle sürdürüyor:





Kızılelma ise MMU’nun pilotsuz hali. Bu uçak ‘hava- hava’ ve ‘hava-yer’ muhaberelerini yapabilecek. Üstelik Kızılelma, Türkiye’nin havuzlu çıkarma gemisi TCG Anadolu’ya da konuşlandırılabilecek.

Ek Kaynaklar: AA, Flightglobal, Savunmasanayist

Sonraki Haber

Emeklilere 5 Bin Lira İkramiye: Kurban Bayramı’nda Dağıtılacak

Belediye Başkanı seçimden önce emeklilere verdiği sözü tutarak, ihtiyaç sahibi emeklilere 5 bin TL ikramiye …