Perşembe , 28 Mart 2024

ÜNLÜ YONETMEN HAYATINI





Rusya’nın en başarılı yönetmenlerinden Oscar ödüllü Vladimir Menshov, 82 yaşında hayata ve/da etti.Mosfilm’den yapılan açıklamada ünlü yönetmenin ö/lüm ne/deninin ko/ronavi/rüs olduğu açıklandı.Mosfilm, Menshov için “Mosfilm’de tüm ya/ratıcı güçlerini ve yeteneğini film s/tüdyosunda kullanan bir adam olan sevgili arkadaşımızı kaybettik” ifadesin ikullandı.





1976 yılında çektiği “Practical Joke” filmiyle çıkışını yapan ünlü yönetmenin en çok bilinen işi “Moscow Does Not Believe in Tears” ise 1980 yılında yayınlandı.





OSCAR GETİREN FİLM
Filmde taşradan gelen 3 genç ka/dının Sovyet Moskovası’ndaki aile hayatı ve romantik i/lişkilerinde karşılaştığı sorunlar işlendi.





Türkiye’de “Aşk Gözyaşlarına İnanmıyor” adıyla yayınlanan film Sovyetler Birliği’nde gişe re/korları kı/rdı. Batılı film eleştirmenleri ise olumlu olumsuz karışık eleştirilerde bulundu. Filmin kaçış sinemasının tipik bir örneği oludğu ve “When Harry Met Sally” gibi Hollywood filmlerinden esinlenildiği öne sürüldü. Hatta filme “Se/x and The City-ovich” diyen bir eleştirmen bile çıktı.





Ancak bu filmin 1981 yılında Yabancı Dilde En İyi Film dalında Oscar ödülü kazanmasına engel olmadı. Altın Ayı’ya da aday gösterildi ama kazanamadı.





MENSHOV OSCAR’IN YANI SIRA SSCB DEVLET ÖDÜLÜ’NÜ DE KAZANDI.
Film Türkiye’de 1987 yılında gösterime girmiş, 1989 yılında ise televizyonda oynamıştı. Filmin Türkçe adında Moskova’nın yerine Aşk sözcüğü tercih edilmişti. İddialara göre Moskova yerine Aşk sözcüğünün tercih edilmesinde siyasi nedenlerin olduğu ileri sürülmüştü. Bir başka iddia ise bu tercihin tamamen ticari kaygılarla yapıldığı yönündeydi.





Filmin başrollerinde Vera Alentova, Irina Muravyova, Aleksey Batalo ve Raisa Ryazanova oynamıştı. Vera Alentova aynı zamanda Menshov’un e/şiydi.




Sonraki Haber

Efsane Devrim otomobilinin ekibindeydi! Tasarımcısı hayatını kaybetti

Efsane Devrim otomobilinin ekibindeydi! Tasarımcısı hayatını kaybetti Uzun yıllar Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları’nda (TCDD) hizmet …