Cuma , 29 Mart 2024

UYKUSUZLUĞUN NEDENİ BU OLABİLİR





ERKEN TANI HAYAT KURTARIYOR
Yapılan araştırmada ABD’de yaklaşık 6 milyon kalp yetersizliği ile mücadele eden hasta bulunurken Avrupa ülkelerinde bu sayı 15 milyon olarak görülüyor. Ülkemizde ise 2 ile 3 milyon arasında kalp yetersizliği nedeniyle tedavi gören hasta var. Bu hastalıktan tedavi gören 2 hastadan 1’i, teşhis konulduktan beş yıl sonra hayatını kaybediyor. Uzmanlar ise son dönemlerde oldukça artan kalp yetmezliği vakalarına karşı kişileri uyararak tedavi ve kontrollerini aksatmamaları gerektiğini belirtti.





Türk Kardiyoloji Derneği 11 Mayıs Kalp Yetersizliği Farkındalık Günü’ne özel, önemli açıklamalarda bulundu. Derneğin başkanlığını yapan TKD Kalp Yetersizliği Çalışma Grubu Başkanı Prof. Dr. Ahmet Çelik ve TKD Kalp Yetersizliği Çalışma Grubu Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Özlem Yıldırımtürk, kalp yetmezliğine bağlı ölümlerin, dünya genelinde giderek arttığını belirterek, tedavinin önemine dikkat çekti.





KALP YETMEZLİĞİ GÖRÜLEN 2 HASTADA 1’İ HAYATINI KAYBEDİYOR
Kalp yetersizliği denilen durumun; kalbin vücudun ihtiyacı olan kan akışın sağlayamaması olarak tanımlanabilir. Bu durum ise hayati tehlike oluşturuyor. Dünya geneline bakıldığı zaman kal yetersizliği 65 yaş ve üzeri hastalarda sık karşılaşılan bir durumken, son yıllarda yaş ortalamasının 40’la kadar indiği görülüyor. Hastalığın erken evrelerinde kalpte yetersizliğe ilişkin değişiklikler olmasına karşın herhangi bir şikayet de olmayabiliyor; ancak kalp yetersizliği ilerledikçe şikayet ve belirtiler ortaya çıkarak daha belirgin duruma geliyor.





UYKU BOZUKLUĞUNA NEDEN OLABİLİR
Kalp yetersizliği hastalığının en yaygın belirtilerinden biri uyku düzensizliği. Ancak buy durum yaşlılık kaynaklı olduğu düşünüldüğü için kişi kalp yetersizliğinden şüphelenmiyor. Bu nedenle 40 yaşından sonra düzenli kalp kontrollerinin yaptırılması, erken teşhis ve tanı için çok önemli olduğu gibi erken ölümlerin de önüne geçebiliyor.





ÜLKEMİZDE 3 MİLYON KALP YETERSİZLİĞİ HASTASI VAR
Pandemi ile beraber yaşam koşulları ve beslenme düzenlerinde meydana gelen değişimlerin, kalp yetersizliği hastalığını da artırdığının altını çizen Prof. Dr. Ahmet Çelik, “Dünya genelinde baktığımızda ABD’de yaklaşık 6 milyon kalp yetersizliği hastası varken, AB ülkelerinde yaklaşık 15 milyon hasta görülüyor. Türkiye’de ise 2-2.5 milyon civarında kalp yetersizliği hastası olduğu tahmin ediliyor. Genellikle 40 yaşından sonra yaş ilerledikçe kalp yetersizliği görülme riski de artmaktadır; ancak daha erken de görülebilmektedir. Yaptığımız çalışmalarla ülkemizde kalp yetersizliği görülme sıklığının ortalama yüzde 3’e yakın olduğunu tahmin ediyoruz. Batı Avrupa ve Kuzey Amerika’yla kıyasladığımızda (kalp yetersizliği) Türkiye’de yaklaşık 10 sene daha erken görülüyor. Ülkemizde ortalama yaşın 60 olduğunu biliyoruz. Batı’da da 70 olduğunu varsayarsak bizde 10 yıl daha erken görüldüğünü tahmin ediyoruz” dedi.




Sonraki Haber

İsrail Gazze Şeridi’ndeki hastanede 200 kişiyi infaz etti

İsrail Gazze Şeridi’ndeki hastanede 200 kişiyi infaz etti Gazze’deki hükümet, İsrail’in Gazze Şeridi’nin kuzeyindeki Şifa …