Perşembe , 28 Mart 2024

Uyurken Size de Böyle Oluyorsa Dikkat


Uyurken ağzınızdan su geliyorsa eğer dikkat etmelisiniz.
Uyurken ağzınızdan su geldiğini hissettiniz mi? Veya uyandığınızda yastığınızın su içinde kaldığını?
İşte uzmanlara göre uyurken ağzınızdan su gelmesinin nedenleri ve çözüm önerileri…
Uyurken ağzınızdan su gelmesi ağızda kuruluğa neden olmakla birlikte bir çok sağlık sorununun da habercisi olabilir.
Genellikle küçük çocuklarda ve bebeklerde görülen bu durumun belli bir yaş sınırlaması bulunmamaktadır.




Her yaştan insanda gece uyurken ağızdan su gelmesi durumu görülebilir.
Ağzı açık uyumak ve bu şekilde uyunduğunda ağızdan su gelmesi, yanlış uyku pozisyonu, diş problemleri, alerji, reflü, parkinson hastalığı, diş çıkarma, ilaçlara ait yan etkiler, sinir sistemi bozuklukları, ağız anatomisinde problem ve kıl kurdu gibi etkilerden dolayı ağızdan su gelme durumu yaşanabilir.
Ağzınızdan su gelmesinden şikâyetçiyseniz ve bu durum herhangi bir sağlık sorununa işaret etmiyorsa kendi yöntemlerinizle engelleyebilirsiniz.Örneğin yastığınız alçak geliyorsa yüksek bir yastıkla değiştirebilirsiniz.
Veya geniz eti veya burunda anatomik bozukluk bulunuyorsa Kulak Burun Boğaz doktoruna gidilerek durum anlatılmalı ve gerekli tedaviye başlanmalıdır.
Uyku ve baş ağrısı arasındaki kötü ilişkiye dikkat! Normalden fazla uyuduğumuza başımız neden ağrır, baş ağrısının sebepleri nelerdir, uyku ve baş ağrısı arasında bir bağ var mıdır? Gibi sorular kafanızı kurcalıyorsa merak ettikleriniz bu haberde…
İşte bu noktada sizlere yardımcı olmak için bu haberi derledik. Konuyla ilgili Nöroloji Uzmanı Doktor Esra Mıhçıoğlu sizlerin merak ettiği soruların cevaplarını verdi. Doktor Mıhçıoğlu, “”Hafta sonunda, hafta içinden daha fazla uyku eğilimi olması sebebiyle, 9 saati aşan uykularda vücut üzerinde bir stres oluşuyor ve kan dolaşımı bozuluyor. Baş ağrılarına genellikle bu durum sebep oluyor. Ayrıca hafta sonunda bozulan uyku düzeni pazartesi sendromlarına neden oluyor ve adapte olamamak yine baş ağrılarına neden olabiliyor” dedi.
Nöroloji Uzmanı Dr. Esra Mıhçıoğlu, sabah baş ağrısı ile uyanmanın ve güne ağrılı başlamanın çok sıkıntılı bir durum olduğunu ve erişkinlerin yaklaşık yüzde 10’unun bu tarz problemler yaşadığını belirtti. Mıhçıoğlu, bu problemin özellikle 40-60 yaş arası hastalarda ve kadınlarda bir miktar daha fazla görüldüğünü aktardı.
Stresin ciddi bir etken olduğunu ifade eden Mıhçıoğlu, gizli seyreden veya yeni başlayan bir depresyonun da sabah baş ağrılarını işareti olabileceği konusunda uyardı. Mıhçıoğlu, “Biz böyle durumlarda hastamızı depresyon açısından değerlendiririz.




Beraberinde görülen sabah uykuyu sürdürememe, endişe, kaygı, dikkat eksikliği ve aşırı bir duygusallık da varsa, hastalarımızı depresyon olarak değerlendirip tedavisine başlarız” diye konuştu.
Bunun dışında önceden bilinen bir hipertansiyonu olan hastalarda da, ilaçların sabah baş ağrılarına neden olabileceğini dile getiren Mıhçıoğlu, sabah baş ağrısı olan birinin ilk aşamada kan basıncı değerlerini ölçtürmesi gerektiğini söyledi.
Horlamaların, uykuda soluk durmasının, burundan nefes almama nedeniyle ağızdan soluk almanın da sabah baş ağrılarına etken olabileceğini ifade eden Mıhçığolu, “Sabah baş ağrıları ile uyku arasında çok ciddi bir ilişki bilimsel olarak tespit edilmiştir.
Özellikle az uyku uyumak gibi, uzun uyku uyumak da sabah baş ağrılarına neden olabilmektedir. 7-8 saatin altında bir uyku periyodu beyinde serotonin maddesini düşürerek, beyin dolaşımını bozmakta ve baş ağrısına neden olmakta.
Böyle bir durumda hafif bir ağrı kesici sorunu çözümleyici olabilir. Ağrı kesicilerin de yan etkilerinin farkında olmalı ve sayısını takip etmeliyiz. Örneğin aç karnına alınan bir ağrı kesici midede olumsuz yan etkilere neden olabilir. Eğer ağrı kesiciyle çözümlenemiyorsa, kişi gün içinde 20-30 dakikalık baş ağırlarını çözümlediğini biliyoruz” şeklinde konuştu.

Sonraki Haber

Efsane Devrim otomobilinin ekibindeydi! Tasarımcısı hayatını kaybetti

Efsane Devrim otomobilinin ekibindeydi! Tasarımcısı hayatını kaybetti Uzun yıllar Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları’nda (TCDD) hizmet …