Cuma , 29 Mart 2024

Uzun süredir üretilmesi bekleniyordu






60 sene önce İngiltere’de ortaya çıktığı görülen kadın doğum kontrol haplarının erkekler için muadilini üretmek isteyen bilim insanları, yaklaşık 25 senedir çalışıyor. Yapılan son araştırmalar, erkeklerin jeller, günlük haplar, aylık enjeksiyonlar ve kalıcı olmayan kimyasal vazektomi gibi önleyici ilaçlar 2021 yılında raflardaki ve sağlık kuruluşlarındaki yerini alacağını gösteriyor. Araştırmacılar, bazıları %97,3’e varan başarı düzeyine ulaşılan bu ilaçların, aile planlaması ve cinsel sağlık açısından son derece önemli olduğunu aktardı.




İlk kez 1950 yıllarında bilim insanları tarafından, erkeklerin kullanımına yönelik bir doğum kontrol hapı oluşturulmak istendi. Fakat ABD’li ilaç şirketlerinden biri olan Sterling Drug tarafından geliştirilen hap deneylerde erkek fareleri geçici olarak kısırlaştırdı.

Erkek mahkumlar üzerinde de gerçekleştirilen denemelerde ilacın sperm sayılarını düşürdüğü görüldü. Daha sonra Sterling ilacın deneylerini durdurma kararı aldı. Ardından da bu alandaki tüm çalışmalara yaklaşık yarım yüzyıl boyunca ara verildi.
Günümüzde erkekler korunmak için iki yolu seçebiliyor: prezervatif ya da kalıcı vazektomi (cerrahların sperm taşıyan tüpleri kesmesi veya kapatması işlemi. Ancak araştırmacılar tarafından belirtilene göre 2021 yılında erkekler için korunma yöntemlerinin sayısı artacak.




Önde bulunan ilaçlar arasında İngiltere ve ABD’deki çiftlerde test edilen bir jel yer alıyor. Bu jel, erkek cinsiyet hormonu testeronun sentetik bir versiyonunun kombinasyonu olan segesteron asetat içermektedir. Jel ile ilgili yapılan testlerin sonucunda, testislerdeki sperm üretimini etkili bir şekilde ortadan kaldırılırken, erkeklerin sperm üretiminin libidolarının etkilenmemesini sağlayarak kısıtlanması planlanıyor.

ABD’deki jel denemelerine liderlik yapan Los Angeles Biyomedikal Araştırma Enstitüsü’nden Doktor Christina Wang, erkekler için olan doğum kontrol ilaçlarının üç potansiyel yolu bulunduğunu belirtti: haplar, jel ve aylık enjeksiyonlar.




Wang, ‘Kolay olduğu için insanlar günlük hap fikrini seviyor. Ancak hap alırken ilaçların yalnızca yüzde 1 ile 3’ü emiliyor. Bunun aksine, jel yaklaşık yüzde 10 oranında emilirken, enjeksiyon neredeyse yüzde 100 Oranında vücuda giriyor. Önce jelin, ardından enjeksiyonun Amerikan Gıda ve İlaç İdaresi (FDA) onaylanacağına inanıyorum.

Sonraki Haber

İsrail Gazze Şeridi’ndeki hastanede 200 kişiyi infaz etti

İsrail Gazze Şeridi’ndeki hastanede 200 kişiyi infaz etti Gazze’deki hükümet, İsrail’in Gazze Şeridi’nin kuzeyindeki Şifa …