Cuma , 19 Nisan 2024

Vakalar patladı, ve geliyor, peş peşe yasak kararları…





Katalonya ve Valensiya bölgelerinde daha fazla belediyede gece sokağa çıkma yasağı getirilirken Galiçya bölgesinde ise bar ve kafelerin kapalı mekanlarına girişte aşı belgesi ya da negatif sonuçlu Kovid-19 testi sunulması şartı getirildi.Murcia Bölgesel Yönetimi de farklı hanelerden en fazla 10 kişinin bir araya gelmesine yönelik karar aldı. Söz konusu karar, 3 Ağustos’tan itibaren uygulanacak. Kovid-19’a karşı yaygın aşılama kampanyasının 27 Aralık 2020’de başladığı İspanya’da dün itibarıyla 55 milyon 930 bin 113 doz aşı uygulandı. Tüm aşıları tamamlananların sayısı 25 milyon 398 bin 978’e ulaştı. Fransa’da Kovid-19 salgınında 3. dalganın başlamasıyla şubattan itibaren ülke kapanmaya gitti, ardından vaka sayılarının azalmasıyla mayıs ayından itibaren kısıtlamalar sokakta maske takma zorunluluğu dahil aşamalı olarak kaldırıldı.





Bununla birlikte, konser ve benzeri binlerce kişinin katıldığı etkinliklere giriş için Kovid-19 sağlık ruhsatı uygulaması yürürlüğe konuldu. Delta varyantına bağlı olarak temmuz başında vaka artışının gözlemlenmesiyle hükümet, salgını kontrol altında tutmak için hastane ve bakım evi çalışanlarına Kovid-19 aşısını zorunlu hale getirme ve yürürlükteki “sağlık ruhsatı” uygulamasını sosyal hayatını geneline yayma kararı aldı.Ulusal Meclis’te kabul edilen yasayla, Fransa’da 50’den fazla kişinin bulunduğu tüm sosyal etkinlik ve kapalı mekanlara girişte, toplu taşıma kullanımında Kovid-19 aşısı olduğunu belgeleyen veya son 48 saatte yapılmış negatif PCR testi sonucu gösteren ya da son 6 ayda hastalığa yakalanıp iyileştiğini kanıtlayan belge gösterme zorunluluğu başladı. İşletmelerinin işverenlerine, Kovid-19 ruhsatı göstermeyen çalışanlarına 2 ay süreyle maaş vermeme, göstermemekte ısrar ederse 2 ay sonunda işten çıkarma yolunu açan uygulama, 30 gün içerisinde 3 defa ruhsat kontrolü yapmadığı belirlenen işletme sahiplerine 1 yıla kadar hapis ve 9 bin avro para cezasını da öngörüyor. Aşı zorunluluğu ve Kovid-19 ruhsatı, ülkenin birçok kentinde düzenlenen gösterilerde yüzbinlerce kişi tarafından protesto edildi.





Fransa Halk Sağlığı Kurumu verilerine göre, Kovid-19 bulaşan kişi sayısı son 24 saatte 21 bin 493 artışla 5 milyon 955 bin 3’e yükseldi. Son 24 saatte 26 kişinin daha hayatını kaybetmesiyle ülkede virüsten ölenlerin sayısı 111 bin 616’ya çıktı. Hastanelerde 872’si yoğun bakımda olmak üzere 6 bin 802 kişinin tedavisine devam ediliyor. Son 7 günde Kovid-19 testlerinin pozitif çıkma oranı yüzde 3,7’ye yükseldi. Fransa Sağlık Bakanlığının paylaştığı verilere göre, 27 Aralık 2020’den bu yana ilk doz Kovid-19 aşısı yapılanların sayısı 39 milyon 474 bin 866’ya ulaştı, 32 milyon 790 bin 372 kişiye de ikinci veya üçüncü doz aşı uygulandı.





Toplamda 68 milyon 800 binden fazla doz aşı yapıldı. Macaristan’da 1 Ağustos itibarıyla üçüncü doz aşı randevusu alınabilecek. Yaklaşık 9,7 milyon nüfuslu Macaristan’da Kovid-19 karşı iki doz aşı uygulanan kişi sayısı 5 milyon 588 bini geçti.Yüksek aşılanma oranı ve düşük vaka sayısı nedeniyle ülkede 2 Temmuz’da kapalı alanlarda da maske takma zorunluluğu kaldırıldı.Ülkede toplu taşıma, market ve diğer kapalı alanlarda hizmet verilen yerlerde maske zorunluluğu uygulanmazken sadece hastane ve sosyal kurumlarda maske takma zorunluluğu devam ediyor.

Sonraki Haber

Tokat’taki depremi önceden bildi! Sosyal medyada gündem oldu

Tokat’taki depremi önceden bildi! Sosyal medyada gündem oldu Sismik aktiviteleri inceleyen bir hesap, sosyal medyada …