Cumartesi , 20 Nisan 2024

Vatandaşı Zora Sıkan Fahiş Fiyatlar İçin Harekete Geçildi





Hal Yasası Ne Zaman Yürürlüğe Giriş Yapacak?
Fırsatçılığın en fazla ortaya çıktığı gıda sektöründe, bu duruma bir dur demek hükümetlerin görevidir. Komisyon fırsatçılığına izin vermeden ve ağır yaptırımlar uygulanarak müdahalede bulunmak için hükümetler bu konuyu meclis gündemine taşımalı ve ardından Hal Yasası’nı hayata geçirmelidirler. Bugün öğlen saatlerinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıklamasına göre Hal Yasası geçtiğimiz günlerde çıktığı gibi bu yıl da çıkacaktır. Meclisin gündemine 1 Ekim 2021’den itibaren gelmesi gereken Hal Yasası konusunda çalışmalar hızla devam ediyorken, ne zaman çıkacağı konusunda net bir bilgi verilmemiştir.





Peki Hal Yasası Çıktı Mı?
Meyve ve sebze fiyatlarının fahiş fiyatlarının kontrol altına alınması ve fırsatçılara göz açtırılmaması için yapılacak olan Hal Yasası’nın çıkıp çıkmadığı bugünün en çok merak duyulan konuları arasında yer aldı. Hal Yasası’nın henüz kararlaştırıldığı duyurulmakla birlikte, mecliste oylamanın yapılacağı zaman dilimi ise 1 Ekim 2021’den itibarendir. Bu vakitten sonra ise çalışmalar hız kazanarak uygulamaya geçilecektir.





Market Ücretlerini Kim Denetler?
Serbest piyasa ekonomisinin olduğu ülkemizde marketlerdeki bazı satış fiyatları inanılmaz artış göstermiştir. Market fiyatlarının ise günden güne daha cep yakıcı hale gelmemesi için market fiyatları daima denetlenmelidir. Bu denetim ise ülkemizde bulunan Ticaret Bakanlığı tarafından, mali müşavirler ve zabıtalar tarafından denetlenmektedir.





Market Fiyatları Ne Zaman Düşecek?
Evet. Market fiyatlarının düşmesi beklenmektedir. Fiyatlandırmaların yükselmesi ile birlikte, halkı oldukça zorlayan ve alım gücünü düşüren market fiyatlarının özellikle manav reyonunda yeni gelişmeler beklenmektedir. Paketli ürünler için aynı durum söz konusu olacak mı bilinmez ama meyve ve sebze fiyatlarında yeni bir ekonomik referanduma gidilecektir.





Market Fiyatlarını Kim Belirliyor?
Market fiyatlarını kimlerin belirlediği merak edilen konular arasında yer almaktadır. Market fiyatlarının belirlenmesinde ürün maliyetleri önemlidir. Buna ek olarak çoklu alımlar da oldukça büyük bir etkiye sahiptir. Genel olarak maliyet üzerinden hesaplamalar yapılır ve marketler kendi satış ve fiyatlandırma politikaları doğrultusunda kar marjı ekleyerek ürünlerin fiyatlarını belirler. Burada bir diğer etken de aynı zamanda sürümdür.





Market Fiyatları Nereye Şikayet Edilir?
Market fiyatlarının fahiş tanımlamasına uygun olduğu durumlarda Haksız Fiyat Artışı Şikayet Bildirimi uygulamasından ya da ALO 175 hattından şikayette bulunmak mümkündür. Söz konusu şikayet işleme alınıp, ardından market fiyatlarının fahiş olduğu işletmeler için araştırma ve denetleme yapılabilir.

Sonraki Haber

Son Dakika: İsrail’den İran’a Füze Saldırısı, Uçuşlar Durduruldu, Dünya Şokta

Son Dakika: İsrail’den İran’a Füze Saldırısı, Uçuşlar Durduruldu, Dünya Şokta ABD kaynaklarına göre İSRAİL, sabaha …