Perşembe , 25 Nisan 2024

Yeni evim kampanyası bugün başladı: Bakan Kurum detayları paylaştı





Hanehalkının toplam gelirinin dikkate alındığı kampanyadan; son 1 yıl içinde konut alınacak ilden konut satışı yapmamış olunması, 1’inci bölge olan İstanbul ve 2’inci bölge Ankara, İzmir, Bursa, Antalya, Mersin ve Muğla’da son bir yıl içinde ikamet etmesi ve finansman desteğinden faydalanmak için kişilerinin konutunun olmaması şartı aranıyor.





Kırsaldaki evlerin, devre mülklerin bu kriter kapsamında değerlendirilmeyeceği belirtilerek, hande en az 1 kişini yüzde 50 ve üzeri hisseli konut tapusu olan ya da hisse oranına bakılmaksızın hanede birden fazla hisseli konut tapusu olan kişilerin programdan yaralanmayacağı belirtildi. Kampanya kapsamında alınan konutun 5 yıl boyunca satılmayacağı açıklandı.





Kredi miktarı 3 bölgeye ayrıldı
Kampanyayla birlikte ilk evine sahip olacak vatandaşların, 1’in bölge olan İstanbul’da azami 5 milyon lira kredi kullanabilecekken, 2’inci bölgede yer alan Ankara, İzmir, Bursa, Antalya, Mersin ve Muğla’da ise azami 3 milyon liraya kadar kredi kullanılabilecek. 3’üncü bölgede yer alan diğer şehirlerde ikamet eden vatandaşlar ise azami 2 milyon liraya kadar kredi kullanabilecek.





Açıklamada hangi tür binaların dahil olduğuna sair şu ifadeler mevcut, yeni finansman modeli ile vatandaşlar birinci el bitmiş konutlardan alabilecek Konut sahibi olmak isteyen kişiler bankanın konut tamamlanma oranını, kredilendirme için uygun bulması halinde belirli oranda tamamlanmış konutlardan da faydalanabilecek. Proje sahibi konut üreticisi, banka ile Garantörlük Sözleşmesi yapar ve tüm konutları Yeni Evim Finansman Desteği kapsamında yapmayı taahhüt ederse, yeni projeden konut alımını da yapılabilecek.





Kendilerine uygun daireyi seçebilecekler
Başvuru sürecinin aşamaların detaylıca anlatıldığı açıklamada, ilk olarak konut üreticilerinin kriterlere uygun yapılan konut projelerinin web sitesinden ilan edileceği bildirildi. Konut almak isteyen vatandaşlar ise kendilerine uygun daireyi seçerek finans kuruluşlarına başvuracak. Sonraki süreçte ise finans kuruluşu hem projenin hem de kişinin kriterlere uygunluğunu denetleyerek uygun olan projeler için kredi tahsis edileceği ifade edildi. Kişilerin mevcut bankacılık teamülleri çerçevesindeki ödeme gücü kriterlerine tabi olacağı bildirildi.





Açıklamada konut üreticilerine yönelik ise Yeni Evim kapsamında konut arzının arttırılabilmesi için konut üreticilerine uygun finansman imkanı sunulacak, yararlanıcı projeyi Yeni Evim Konut Finansmanı Programı kapsamında yapmayı taahhüt etmesi ve finans kuruluşuyla projenin tamamlanmasına yönelik Garantörlük Sözleşmesi imzalamasının gerekliliği bildirildi.

Sonraki Haber

Korkutan bir deprem daha

AFAD duyurdu! Korkutan bir deprem daha AFAD korkutan bir depremin daha meydana geldiğini açıkladı. İşte …