Cuma , 29 Mart 2024

Yıllar geçmesine rağmen hala yeni şeyler öğreniyoruz Koca Mimar Sinan’dan..





Selimiye’nin sırları Bir rivayete göre 80 diğer rivayete göre ise 99 yaşında vefat ettiği belirtilen Mimar Sinan’ın ölüm tarihi 1588. Yaşamı boyunca cami, medrese ve kervansaraylar yaptı. Gerisinde, kendini ölümsüz kılan eserler bırakarak adını tarihe yazdırdı. Eserlerini meydana getirirken kullandığı akıl almaz zekasını, eserlerinin dönemin teknolojisinin açıklayamadığı yapısını, ve hala hayretler içinde bırakan ilginç yönleri şöyle:





Mimar Sinan’ın Selimiye Cami’nin kubbesini o genişliğe oturtmak için 13 bilinmeyenli bir denklemi, matematiğin bilinen 4 ana işleminden farklı beşinci bir işlem yaparak çözdüğü ortaya çıktı. Minarelerin şerefelerine çıkanların yolda birbirlerini görmemeleri ise büyük bir bir dehanın ürünü. Almanlar aynı sistemi meclislerinin önündeki dev kürede kullandılar. Mimar Sinan, bu sistemi 2 metre çapındaki minarelere yüzyıllar önce monte etti.




Sonraki Haber

İsrail Gazze Şeridi’ndeki hastanede 200 kişiyi infaz etti

İsrail Gazze Şeridi’ndeki hastanede 200 kişiyi infaz etti Gazze’deki hükümet, İsrail’in Gazze Şeridi’nin kuzeyindeki Şifa …