Salı , 16 Nisan 2024

Yıllar geçmesine rağmen hala yeni şeyler öğreniyoruz Koca Mimar Sinan’dan..





Ters yapıya sahip olan adam için ters laleyi yaptı Caminin müezzin mahfilinin mermer ayaklarından birinin altında ters bir lale motifi bulunuyor. Rivayete göre; caminin bulunduğu yerde bir lale bahçesi bulunuyordu. Bahçenin sahibi ise arsasını satmakta güçlük çıkardı. Ardından da arsayı satması durumunda caminin içinde lale figürünün olmasını istediğini belirtti. Mimar Sinan, bahçe sahibi istediği için lale figürünü camiye ekledi.





Ancak Sinan adamın ters bir yapısı olduğu için figürün ters olarak yapılmasını uygun gördü. Japonlar sistemi Mimar Sinan’dan öğrendi 1999 yılında yaşanan depremin ardından Selimiye Cami’nde de kuvvetlendirme çalışması başlatılmasına karar verilir. Çalışmalar başladığında ise herkes çok şaşırır, çünkü 1500’lü yıllarda inşa edilen yapının birçok yerinde raylı sistem mevcuttur. Deprem anında cami her tarafa beş derece yatabiliyor. Bu sırrı ise ilk önce 1950’li yılların sonunda Japon mimarlar özel izinle yaptıkları çalışma sırasında keşfeder. Japonlar uzun incelemelerin ardından ülkelerine döner ve Mimar Sinan’ın eserlerinden öğrendiklerini uygulamaya başlar. Kısacası uzun yıllardır depreme dayanıklı binalar yapan Japonlar bu sistemi yaklaşık 500 yıl önce yaşamış olan Mimar Sinan’dan öğrenmiş olur.





Eserlerinde kullandığı matematik araştırılıyor Yine aynı şekilde kubbenin desteksiz nasıl ayakta durduğu ise yıllardır cevabı en çok merak edilen konuların başında gelir. Mimar Sinan’ın eserlerinde kullandığı matematiği çözmek için halen uzmanlar büyük bir uğraş veriyor. 2000 yılında Selimiye Camii, UNESCO tarafından Dünya Mirası Geçici Listesi’ne alındı. 2011’de ise Selimiye Camii ve Külliyesi Dünya Mirası olarak tescil edildi.




Sonraki Haber

Emekliler dikkat! Yargıtay’dan önemli karar

Emekliler dikkat! Yargıtay’dan önemli karar Yargıtay Hukuk Genel Kurulu, kredi borcunu emekli maaşı ile ödemeyi …