Perşembe , 18 Nisan 2024

Yok ettikleri kolera nasıl yeniden patladı? ‘Kimse tahmin etmemişti…’





‘BELKİ DE YETERİNCE ÇALIŞMADIK’
Malavi Sağlık Bakanlığı Sekreteri Dr. Charles Mwansambo, “Belki de yeterince çalışmadık” ifadelerini kullanırken halk sağlığı uzmanları ve hükümet yetkilileri; yıkıcı fırtınalar, koronavirüs pandemisi, kentleşmedeki hızlı artış ve nüfusun bağışıklığının azalması dahil olmak üzere salgının çeşitli potansiyel nedenlerine işaret ediyor.





Okullar iki hafta süreyle tatil edildi, bazı marketler kapandı. Malavi hükümeti temel tıbbi ve sıhhi malzeme bağışlanması için açık bir çağrı yaptı. Bir kesim ise hükümetin müdahale etmekte çok geç kaldığının altını çiziyor. Malavi’nin en büyük ikinci şehri olan Blantyre’deki Kamuzu Sağlık Bilimleri Üniversitesi’nde epidemiyoloji profesörü olan Prof. Dr. Adamson Muula, “Bence kimse durumun bu kadar kötüye gideceğini tahmin etmemişti. Gelip geçici bir durum olduğunu düşündüler ama sonra iş yönetilemez bir yere gitti” diye konuşuyor.





UNICEF’E GÖRE YÜZDE 30 TEMİZ İÇME SUYUNA ERİŞEMİYOR
Kolerayı önlemenin anahtarı kanalizasyonu içme ve yıkama sularından uzak tutmak. UNICEF’e göre nüfusunun yaklaşık yüzde 30’unun temiz içme suyuna kolayca erişemediği, yüzde 60’ının ise sıhhi tuvalet olanaklarına sahip olmadığı Malavi gibi ülkelerde bu oldukça zor…





Aşı çalışmalarıysa oldukça kritik. Örneğin Malavi yoğun aşı kampanyasıyla 2016’da 1792 olarak kayıtlara geçen kolera vakasını 2021’de 2’ye indirmeyi başarmıştı. Aşı tedariğinin bozulduğu 2022 yılı koleranın başta Afrika olmak üzere global çapta yeniden palazlanmasına neden olmuştu. Kuraklık, sel, savaşlar ve iç çatışmalar da sağlıksız koşullar doğurarak kolera gibi salgın hastalıkların yayılmasının önünü açmakta.

Kaynaklar: The New York Times, Reuters, Euronews, UNICEF

Sonraki Haber

Selçuk Reis Yaptı Yapacağını

Selçuk Reis Yaptı Yapacağını Hakkari’de ziyaretler yapan Baykar Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar, Çukurca ve …