Cuma , 26 Nisan 2024

Zemin etüdü nasıl yapılıyor? Halihazırda mevcut bir binaya zemin etüdü yapılabilir mi?





Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Jeoloji Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Alan, inşaat yapılacak yerlere sondajlar açılarak zeminden numuneler (karot) alındığını ve bu numunelerin incelenerek zemin birimleri hakkında bilgiler toplandığını söylüyor.





Alan, zemin etüdünün amacına uygun olarak yapılmasının öneminin altını çiziyor. “Zemin araştırmaları bina için farklı, köprü, baraj, tünel gibi yapılar için farklı yapılır” diyen Alan, planlama tamamlandıktan sonra zemin ve temel etüdü raporlarının her bir bina için ayrı ayrı hazırlanması gerektiğini belirtiyor. Alan sözlerine şöyle devam ediyor:

“Çünkü buralar geniş alanlar ve zeminler oldukça değişken. Bu nedenle her bir yapı için ayrı ayrı zemin etüdü yapılması gerekiyor. Yıkımlarda gördük, aynı site içinde olmasına rağmen bir bina yıkılırken başka bina ayakta kaldı, çünkü zeminleri birbirinden farklıydı.”





Hüseyin Alan, halihazırda mevcut bir binanın zemin etüdü yapılabilir mi sorusuna ise “Evet” cevabını veriyor. “Bunun için bina kenarlarında en az üç tane sondaj açılarak zeminden numuneler alınır ve bu numuneler incelenerek zemin birimleri hakkında tespit yapılır” diyen Alan, binanın her iki kenarında ve orta noktasında da araştırma çukurları açılarak, binanın temel tipi, temel boyutları ve temel derinliklerinin tespit edildiğini aktarıyor.





Öte yandan su, kanalizasyon, telefon, elektrik ve doğalgaz hatları gibi altyapılar için de ayrı etüt yapılması gerektiğini aktaran Alan, bunlar için de İller Bankası tarafından belirlenen standartlar olduğuna vurgu yapıyor. “Mesela bir soru borusu döşeneceği zaman yasal düzenlemelere göre inşa etmelisiniz, yoksa o altyapılar kısa sürede hasar görür” diyen Alan, 6 Şubat depremlerinde en büyük hasarı altyapıların aldığına değiniyor.




Sonraki Haber

Son dakika… Yunanistan’da gökyüzü kızıla büründü! Tekirdağ’dan giriş yaptı, İstanbul’a geliyor

Son dakika… Yunanistan’da gökyüzü kızıla büründü! Tekirdağ’dan giriş yaptı, İstanbul’a geliyor Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından …