Çarşamba , 24 Nisan 2024

Zemin etüdü nasıl yapılıyor? Halihazırda mevcut bir binaya zemin etüdü yapılabilir mi?





Başkent Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hakkı Polat Gülkan ise, mevcut binaların zaten bitmiş olduğunu ve bu yapıların temel sistemlerinin dizayn edildiğini belirtiyor. Prof. Dr. Gülkan, o binaya bir müdahale düşünülüyorsa zemin yapısını daha iyi anlamak için binanın altında ya da civarında sondaj yapılabileceğini kaydediyor. Gültan, ancak mevcut binaya güçlendirme gibi herhangi bir müdahalede yapılmayacaksa böylesi masrafa gerek olmadığı kanaatini dile getiriyor.





ZEMİN-TEMEL-ÜST YAPI İLİŞKİSİ ÖNEMLİ
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum geçtiğimiz günlerde, depremin vurduğu 11 ilde vatandaşların hizmetine sunulacak yeni konutlarla ilgili yer tespiti ve zemin etüt çalışmalarının sürdüğünü belirtti. Bir bölgenin yapılaşmaya uygun olup olmadığı nasıl belirleniyor?

TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası Eski Başkanı Cemal Gökçe meseleye ilişkin değerlendirmesine kent planlamasının nasıl yapıldığını açıklayarak başlıyor. Öncelikle her bölgenin zemin özelliklerinin mikro ölçekte keşfedilmesi için mikrobölgeleme haritası çıkarılması gerektiğine işaret eden Gökçe, çıkarılan bu harita doğrultusunda bölge, kent ve imar planları oluşturulduğunu belirtiyor.





Gökçe imar planlarında nereye hangi yapının inşa edileceği belirlendiğinden, yapı aşamasında da bu plana bakıldığını ve bahse konu yapının özelliği ile durumuna göre zemin etüdü yapıldığını kaydediyor. Gökçe değerlendirmesini şu ifadelerle sürdürüyor:

“Zemin etüdü doğrultusunda da ‘zemin-temel-üst yapı ilişkisini’ oluşturacak temel planları hazırlanır. Zemin etütleri, zeminin üzerine gelecek ağırlık dikkate alınarak yapılır. Buna göre temel sistemi oluşturulur. O zemine gelecek yapının ağırlığını karşılayacak bir temel sisteminin oluşturulması gerekir.”

sidal.utkucu@habergloal.com.tr

Sonraki Haber

Emeklilerin Kartı Kullanımı

Emeklilerin Kartı Kullanımı Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, dar gelirli emeklilere yönelik özel bir uygulama …