Pazar , 5 Mayıs 2024

Yıllardır amansız bir mücadele veriyorlar!





Afrika ülkesi Malavi, kolerayı adeta yenme noktasından döndü… 2021’i sadece iki vakayla kapatan ülke yeniden bir salgınla baş başa. Peki hastalığın patlak vermesine neden olan ne? Osmanlı İmparatorluğu ve Türkiye kolerayla nasıl mücadele etti?





Malavi’nin başkenti Lilongve’deki eski bir hastanenin bahçesindeki çadıra adeta tıkıştırılan hastaların hepsi yatak bulabilecek kadar şanslı değil. Bazıları yerde tedavi bekliyor. Az sayıdaki sağlık çalışanları var güçleriyle mücadele ediyor zira can kayıpları endişe verici. Yeğeninin başında nöbet tutan 35 yaşındaki Patrick Manuel, “Yaşananlar korkunç. Yalnızca bugün yedi kişinin öldüğünü gördüm” ifadelerini kullanıyor.





Afrika’nın güneyindeki ülke, büyük ölçüde suyla taşınan bakteriyel bir hastalık olan ve kadim kıtanın en önemli sorunlarından biri olarak kabul edilen koleraya karşı, birkaç yıl önce küresel mücadelede parlak bir başarı öyküsü çiziyor gibi görünüyordu. Ulusal aşılama kampanyaları ve sanitasyon çalışmaları, hastalığın Malavi’de neredeyse ortadan kalkmasını sağlayacaktı. 2021’de ülkede kaydedilen kolera vakası yalnızca ikiydi.

Sonraki Haber

Hangi fay hatları tehlikeli? İşte Türkiye’de beklenen büyük depremler

İşte Türkiye’de beklenen büyük depremler CNN Türk canlı yayınına çıkan İstanbul Arel Üniversitesi İnşaat Mühendisliği …