Pazar , 19 Mayıs 2024

Bilim Kurulu üyesinden önemli açıklama: Kraken Türkiye’de yayılabilir





2020 yılının Mart ayında tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs pandemisinin ağır etkileri geride kaldı. Fakat salgının alt varyanları etkilerini zaman zaman göstermeye devam ediyor. Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Afşin Emre Kayıpmaz, ABD’de yayılım hızı artan koronavirüs Omicron varyantının alt varyantı Kraken’in Avrupa ile beraber Türkiye’de de yaygın hale gelebileceği uyarısında bulundu. Kayıpmaz, varyantın şu aşamada endişe getirecek bir durumda olmadığı ifade etti.





Kraken Türkiye’de yayılabilir
AA’da yer alan habere göre; Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Afşin Emre Kayıpmaz, AA muhabirine, ABD’de hızla yayılan Kovid-19’un “Kraken-XBB.1.5” alt varyantına ilişkin açıklamalarda bulundu.

Avrupa Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezince (ECDC), söz konusu yeni varyantın izlenmesi gereken varyantlar sınıfına alındığını anımsatan Kayıpmaz, son dönemde Kraken varyantının Kuzey Amerika’da görüldüğünü söyledi.





Virüsün yapısı hakkında bilgi veren Kayıpmaz, “Virüsün, insanın soylunum yolu hücrelerine girmesini sağlayan diken proteininde bir mutasyon söz konusu. Bu da virüsün hücre içine daha kolay girmesini ve daha kolay çoğalmasını sağlayan bir mutasyon.” diye konuştu.

Kayıpmaz, ABD’de “Kraken” alt varyantının hızla yayıldığını, vaka sayılarının 9 günde ikiye katlandığı yönünde bildirimde bulunulduğunu belirterek, şunları söyledi:

Sonraki Haber

Van’da askeri araç devrildi: 6’sı ağır 11 asker yaralı

Van’ın Başkale ilçesinde askeri aracın devrildiği kazada 11 asker yaralandı. Van’da Başkale’ye 60 kilometre uzaklıktaki …