Pazar , 19 Mayıs 2024

Bu durumda ne yapmalı? Uzmanlar açıklıyor…





66 BİN LİRANIN ALTINDA UYUŞMAZLIKLARDA…
Ticaret Bakanlığı tebliğine göre, değeri 66 bin liranın altındaki uyuşmazlıklarda il veya ilçe tüketici hakem heyetleri görevlendiriliyor. 66 bin lirayı aşan uyuşmazlıkların çözümü için ise önce arabuluculuk müessesesine başvuruluyor. Sorun burada da çözüme kavuşmazsa Tüketici Mahkemesi’ne, Tüketici Mahkemesi’nin bulunmadığı yerlerde ise Asliye Hukuk Mahkemesi’ne başvuruluyor.





‘PARA İADESİNİN BASKI ALTINDA KABUL EDİLMESİ…’
Tüketicinin değişim isteme hakkına sahip olduğunu ve ürün piyasada yoksa muadilinin bedelinin tüketiciye ödenmesi gerektiğini anlatan Ağaoğlu, “Sıfırının rayiç bedeli için İcra Müdürlüğü’ne gidilebilir” diyor. Tüketicinin para iadesi seçeneğinde bunu baskı altında kabul ettiğini ispatlaması durumunda da haklarının baki olduğunu aktaran Ağaoğlu, bu yaşananların sosyal medyada firma ismi verilerek paylaşılmasının bir aşağılama kampanyası ya da iftira olamayacağını da kaydediyor.

Bu durumun paylaşılmasının ifade özgürlüğü kapsamında olduğunu vurgulayan Ağaoğlu, internet alışverişlerinde de 14 gün içerisinde kullanılmamış olma kaydıyla cayma hakkı olduğunu belirterek, sözlerine son veriyor.





‘GÜNCEL BEDEL TÜKETİCİYE ÖDENMELİ’
Tüketici Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı Aziz Koçal ise, bahse konu değerlendirmesinde, “Kusur satıcı ve sağlayıcıdan kaynaklı olduğu için ve tüketici sözleşmeden dönme yani bedel iadesi talep ediyor ise o ürünün güncel bedeli tüketiciye verilmeli” diyor ve devam ediyor:

“Hükmolunan taşınırın değerinin borsa veya ticaret odalarından, olmayan yerlerde icra memuru tarafından seçilecek bilirkişiden sorulup, alınacak cevaba göre ödemenin yapılması icra emri ile gerçekleşir.”





Koçal, teknoloji mağazalarından alınan ürünlerin kurulumunun mutlaka yetkili servise yaptırılması gerektiğini söylüyor. Tüketicinin değişim/ücretsiz tamir talebi durumlarında da satıcının bunu 30 gün içerisinde yerine getirmesi gerektiğini vurgulayan Koçal, bu hakların ürünün garanti süresi içerisinde olduğuna da dikkat çekiyor.





‘AMAN, KUTUSUNU ATMAYIN’
Tüketicinin hak kaybına uğramaması için mutlaka servis belgelerinin saklanması gerekiyor. Koçal, tüketicinin mağduriyetini sosyal medyada duyurduğunda bazı kurumların ticari itibar zedelenmesi gerekçesiyle dava açabilme ihtimaline de değiniyor.

Sonraki Haber

Van’da askeri araç devrildi: 6’sı ağır 11 asker yaralı

Van’ın Başkale ilçesinde askeri aracın devrildiği kazada 11 asker yaralandı. Van’da Başkale’ye 60 kilometre uzaklıktaki …