Cumartesi , 18 Mayıs 2024

DÜNYA DİKEN ÜSTÜNDE! DSÖ’DEN İLK AÇIKLAMA GELDİ





Ancak görünen o ki küresel vaka artışlarının baş sorumlusu olarak gösterilen Delta dünyanın uğraşması gereken tek sorun değil.





KÂBUSUN YENİ ADI: NU
Zira İngiliz bilim insanları şimdiye kadar en fazla mutasyona uğrayan yeni bir varyantın ortaya çıktığını açıkladı. ‘Nu’ adı verilen varyantın dünyadaki en yaygın varyant olan ‘Delta’ dahil tüm varyantlardan daha tehlikeli olabileceği düşünülüyor.





ÜLKELER BİRER BİRER HAREKETE GEÇİYOR
Günün erken saatlerinde İngiltere, koronavirüsün B.1.1.529 suşunun yayılması nedeniyle Güney Afrika ve Botsvana da dahil olmak üzere altı güney Afrika ülkesinden 28 Kasım’a kadar uçuşları yasakladı. İngiltere’nin bu kararından saatler sonra Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen söz konusu varyant nedeniyle Güney Afrika’dan uçuşları yasaklamayı önereceklerini duyurdu. Layen’in bu açıklamasından kısa süre sonra ilk adım Almanya’dan geldi. Almanya’dan yapılan resmi açıklamada Güney Afrika’dan yapılan uçuşlara sınırlandırma getirileceği bilgisine yer verildi.





DSÖ’DEN FLAŞ AÇIKLAMA
Aşıya dirençli olabileceği düşünülen koronavirüs varyantı nedeniyle Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), uzman toplantısı düzenleyeceğini duyurmuştu. DSÖ’den yapılan açıklamada yeni varyantın anlaşılabilmesi için birkaç haftaya ihtiyaç duyulduğu bilgisinin altı çizildi. Sözcü Christian Lindmeier Cenevre’deki basın toplantısında, ‘DSÖ, yakın zamanda bildirilen B.1.1.529 varyantını yakından izliyor. İlk analizler B.1.1.529’un çok sayıda mutasyona sahip olduğunu gösteriyor’ ifadelerini kullandı.





PFIZER’DAN İLK AÇIKLAMA
Yeni varyant ile ilgili bir açıklamada BioNTech/Pfizer’dan geldi. Açıklamada varyantın aşıya etkisine ilişkin verilerin ‘2 hafta içinde’ gelmesinin beklendiğinin altı çizildi.





UZMANLAR ENDİŞELİ
The Telegraph’ta yer alan habere göre, uzmanlar, varyantın, bazıları virüsü daha bulaşıcı hale getirebilecek veya aşıların etkinliğini zayıflatabilecek alışılmadık derecede yüksek mutasyon seviyesi nedeniyle alarm veriyor.





BBC TÜRKÇE’de yer alan habere göre, bir uzman B.1.1.529 ismiyle tanımlanan yeni varyantı “şimdiye kadar gördüklerimizin en kötüsü” olarak tanımladı ve virüsün sahip olunan bağışıklıktan kurtulma potansiyelinin olduğuna dair bazı endişelerin olduğunu dile getirdi.




Sonraki Haber

Belediye başkanı hayatını kaybetti

Belediye başkanı hayatını kaybetti Aksaray’ın 1984-1994 yılları arasında CHP’den belediye başkanlığı yapan ve şehre önemli …