Pazar , 19 Mayıs 2024

Marmara Depremi 7.5 ve Üzerinde Olacak, 2.5 dakika Kadar Sürecek’ dedi ve Aynı Zamanda Tarih Verdi..!





Karar’da yayınlanan habere göre, beklenen Marmara depreminin Osmangazi Köprüsü merkezli olduğu bölgeden başlayarak hızla batıya doğru gideceği dile getiren İstanbul Teknik Üniversitesi Maden Fakültesi Jeoloji bölümü öğretim görevlisi Profesör Yaltırak, 2000 senesinden bu yana depremler ve fay araştırmaları devam ediyor. Marmara’nın 1 500 senelik deprem tarihini ortaya çıkarmış olan Cenk Yaltırak, bölgeleri ve aynı zamanda fayları tarihsel sonuçlarla araştırıyor. Araştırmaları neticesinde Prof. Yaltırak’ın yapmış olduğu tespitler şöyle:



“1 500 sene içinde 253 deprem oluştu. Birden fazla yeri tekrardan etkilemiş 38 büyük deprem var. Son zamanlarda bunlara örnek olarak İzmit depremi Çınarcık depremi, Marmara adası depremi. Bu depremlerde ne kadar yerin yıkıldığını, fayın çapını, ne kadar alana tesiri olduğunu biliyoruz. Marmara’da bir depremin birden çok yeri yıkabilmesi ancak bu depremin büyüklüğünün 7’yi aşması gerekmektedir. Elimizde bulunan veri 38 tane 7’nin üstünde deprem olduğu görünüyor. Burada dikkat çekmekte olan, yıkım noktalarında 557, 989, 1509… İzmit’ten başlayarak Tekirdağ ve Bursa’ya kadar uzanmakta olan yıkım raporları gelen deprem serisi olarak görünen depremler bu üç depremdir. Bu yıkım noktalarında bildiğimiz, çalışmalarımızda biraz daha ileri noktaya giderek tüm yıkım verisine ulaşmış bulunmaktayız. Biz tarihsel depremleri, hasar noktasını ve fay boyutunu yazmış bulunduğumuzda depremin hangi büyüklükte ortaya çıkacağını gösteren bir kodla, deprem istatistiklerini ve yıkım raporlarını kontrol ederek bulduğumuz deprem verilerinin örtüştüğünü tespit ettik.”



2026’YA KADAR DEPREM OLACAK
Marmara’da muhtemel bir depremin minimum 7,5 büyüklüğünde olacağını dile getiren Yaltırak, “Bu raporların neticelerine göre biliyoruz ki fayın tamamen kırılması için 7.5 ten büyük deprem yaşanması lazım ve elimizdeki veriler çerçevesinde öyle de olacak” Ayrıca yapmış olduğu açıklamada depremlerin 2026 yılına kadar da devam edeceğini sözlerine ekledi.


Sonraki Haber

Van’da askeri araç devrildi: 6’sı ağır 11 asker yaralı

Van’ın Başkale ilçesinde askeri aracın devrildiği kazada 11 asker yaralandı. Van’da Başkale’ye 60 kilometre uzaklıktaki …