Pazar , 19 Mayıs 2024

Meteoroloji’den 21 il için uyarı: Bu tarihlere dikkat





PAZARTESİ GÜNÜ 6 İLDE KAR YAĞACAK Pazartesi günü; Van, Gümüşhane, Bayburt, Hakkari, Artvin ve Ardahan’da kar yağışı etkisini gösterecek. 21 İL KARA TESLİM OLACAK Salı günü ise Kastamonu, Çorum, Tokat, Sivas, Gümüşhane, Erzincan, Tunceli, Elazığ, Bingöl, Bayburt, Erzurum, Muş, Şırnak, Hakkari, Van, Bitlis, Ağrı, Iğdır, Kars, Ardahan ve Artvin’de kar yağışı hakim olacak.





BAZI BÖLGELERDE YAĞMUR BEKLENİYOR Yurdun kuzey, iç ve doğu kesimlerinin parçalı ve çok bulutlu, Marmara’nın doğusu, Karadeniz, İç Anadolu’nun doğusu, Doğu Akdeniz’in doğusu, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgeleri ile Kütahya, Afyonkarahisar, Eskişehir ve Konya çevrelerinin yağışlı, diğer yerlerin az bulutlu geçeceği tahmin ediliyor.





KUZEY VE İÇ KESİMLERDE SICAKLIKLAR DÜŞECEK Genellikle yağmur ve sağanak, Karadeniz’in iç kesimleri, Doğu Anadolu ile İç Anadolu’nun doğusunda yer yer karla karışık yağmur ve kar şeklinde olması beklenen yağışların, Karadeniz kıyıları ile Artvin’in güneyi ve Tokat’ın kuzey kesimlerinde kuvvetli, yükseklerinde yer yer yoğun kar yağışı, Rize, Artvin’in kuzeyi, Trabzon’un batısı ile Giresun’un doğusunda çok kuvvetli ve yer yer şiddetli olacağı tahmin ediliyor.

Sabah ve gece saatlerinde iç ve doğu kesimlerde buzlanma ve don olayı ile birlikte yer yer pus ve sis hadisesi bekleniyor. Hava sıcaklığının kuzey ve iç kesimlerde 1 ila 3 derece azalacağı, diğer yerlerde önemli bir değişiklik olmayacağı tahmin ediliyor.





AKDENİZ’İN İÇ KESİMLERİNE RÜZGAR HAKİM OLACAK Rüzgarın ise batı ve kuzeybatı yönlerden hafif, ara sıra orta kuvvette, Akdeniz iç kesimleri, Batı Karadeniz’in iç kesimleri ile Doğu Karadeniz kıyılarında kuzeyli yönlerden kuvvetli ve yer yer kısa süreli fırtına (40-70 km/sa) şeklinde esmesi bekleniyor.

Sıcaklık 10 derece birden artıyor. Meteoroloji Genel Müdürlüğü, bugünden itibaren hava sıcaklıklarının artmasıyla karların hızlı erimesine bağlı oluşabilecek sel, su baskını, heyelan ve çığ riskine karşı dikkatli ve tedbirli olunması uyarısında bulundu. İşte yurtta hava durumu…





Meteoroloji Genel Müdürlüğünden (MGM) yapılan açıklamaya göre, yılın ilk günlerinde yurdu etkileyen yağışlı ve soğuk havanın, bugün itibari ile Batı Karadeniz’in kıyı kesimi, Orta ve Doğu Karadeniz ile Doğu Anadolu’nun doğusunda yağış bırakarak yurdu terk edeceği tahmin ediliyor.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, artan sıcaklıklarla birlikte mevcut kar örtüsünde meydana gelebilecek hızlı erime sebebiyle sel, su baskını, heyelan ve çığ oluşma riskine karşı dikkatli ve tedbirli olunması uyarısında bulundu.

Kuvvetli yağış uyarısı: Yağışların; Artvin kıyılarında kuvvetli yağmur, Artvin’in iç kesimleri ile Ardahan’ın kuzey ve batısında kuvvetli kar yağışı şeklinde olması beklendiğinden yaşanabilecek olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunması gerekmektedir.





Marmara: Parçalı, kuzey kesimlerinin yer yer çok bulutlu geçeceği tahmin ediliyor. Sabah ve gece saatlerinde Trakya kesimi ile bölgenin güneydoğusunda pus ve yer yer sis bekleniyor. Ege: Parçalı ve az bulutlu, Güney Ege kıyılarının çok bulutlu geçeceği tahmin ediliyor. Sabah ve gece saatlerinde bölgenin iç kesimlerinde pus ve yer yer sis bekleniyor.

İç Anadolu: Parçalı, yer yer çok bulutlu, öğle saatlerinden sonra Sivas’ın kuzeydoğu çevrelerinin karla karışık yağmur ve hafif kar yağışlı geçeceği tahmin ediliyor. Sabah ve gece saatlerinde pus ve yer yer sis ile birlikte yüksek kesimlerde buzlanma ve don olayı bekleniyor.





Akdeniz: Parçalı, yer yer çok bulutlu, sabah saatlerinden sonra Hatay ve Osmaniye çevrelerinin sağanak yağışlı geçeceği tahmin ediliyor. Sabah ve gece saatlerinde bölgenin iç kesimlerinde pus ve yer yer sis bekleniyor.

Prof. Dr. Şen, “O da kuzey kesimlerdeki dağları kapsıyor. Onun haricinde Türkiye’de yılbaşında şehirde hava sıcaklığı 13 derece seviyesinde olacağından kar görünmüyor” dedi.





İTÜ Meteoroloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Deniz Demirhan da, “Çok genel bir bilgi alabileceğimiz aylık ortalama sıcaklık ve yağış tahminlerine bakacak olursak, 27 Aralık-2 Ocak tarihleri arasında tüm batı bölgelerde, İç Anadolu’nun batısında, Karadeniz bölgesinde sıcaklıkların ortalamaların 1-3 derece kadar üzerinde olması bekleniyor” dedi.

” Diğer bölgelerde ise ortalamalar civarında olması beklenmekte” diyen Demirhan “Yağışın ise Marmara, Trakya, Ege ve Akdeniz’in batı bölgelerinde ortalamaların üzerinde, diğer bölgelerde ortalamalar civarında olma olasılığı var” diye konuştu.





Son günlerde İstanbul’un farklı semtlerinden kısa süreli kar yağışı haberleri geliyor. Dr. Deniz Demirhan, İstanbul’da genel olarak Aralık ayı civarlarında kar yağışı beklenebileceğini söyledi.

Dr. Deniz Demirhan, 2018 yılında 12 Aralık’ta, 2019 yılında ise 27 Aralık’ta’ bir yağış olduğunu hatırlattı. Kar yağışının gerçekleşmesi için, bir araya gelmesi gereken etmenler hakkında bilgi verdi.





İstanbul’da 21-22 Aralık tarihlerinde gördüğümüz kar yağışını yorumlayan Dr. Demirhan, “O tarihlerde yer seviyesindeki sıcaklık -1 ve 1 °C arasında ve hatta zaman zaman daha düşük olduğundan, yağışın kar şeklinde olması için uygun ortam oluştu” açıklamasını yaptı.





Ülkemizdeki sel felaketlerine de değinen Dr. Deniz Demirhan, “Sel afetinin mevsimlik dağılımına bakacak olursak 2020 yılında gerçekleşen sel afetlerinin yüzde 41’i yaz aylarında gerçekleşse de yüzde 25’i kış aylarında gerçekleşmiştir.” diye konuştu.

Sonraki Haber

Van’da askeri araç devrildi: 6’sı ağır 11 asker yaralı

Van’ın Başkale ilçesinde askeri aracın devrildiği kazada 11 asker yaralandı. Van’da Başkale’ye 60 kilometre uzaklıktaki …