Cumartesi , 18 Mayıs 2024

Ne petrol ne doğal gaz ne de bor….


‘1 METREKÜP GAZ HİDRAT 164 METREKÜP DOĞALGAZ İÇERMEKTEDİR’





Gaz hidratın doğal gaza göre çok daha verimli olduğunu söyleyen Prof. Dr. Çifci, “Gaz hidrat önemli bir enerji kaynağıdır. Bir metreküp gaz hidrat, 164 metreküp doğal gaz içermektedir. Bu konuda bizim Dokuz Eylül Üniversitesi’ndeki bir ekip, Devlet Planlama Teşkilatı aracılığıyla 2003 yılından bu yana bir jeofizik laboratuvar ve bilim koordinatörü kurdu. O yıldan itibaren bu konuda TÜBİTAK projeleri ve diğer projeler üretiliyor. Bu konudaki araştırmalarımız devam ediyor. Ülke olarak şu anda daha çok bunun haritalandırması ve rezerv tespiti yönünde çalışmalarımız sürüyor.





Birinci faz çalışmaları başarılı keşiflerle tamamlandı, ikinci ve üçüncü faza yönelik çalışmaların tamamlanması gerekiyor. Bu alanda çalışmalarımız devam ediyor” diye konuştu.Gaz hidratların geleneksel enerji kaynaklarından daha çevreci olduğuna işaret eden Prof. Dr. Çifci, “Gaz hidratlar, enerji alanında oyun değiştirici olabilir. Geleneksel olmayan enerji kaynakları içerisinde önemli bir konudur. Önemli bir enerji kaynağıdır. Bu petrolden, doğal gazdan, kömürden, petrolden bir gecede kaçış olmayacaktır ama küresel ısınma konusunda sera gazı daha avantajlı ve temiz” ifadelerini kullandı.





’55 YILLIK İHTİYACIMIZI KARŞILAYABİLECEK GAZ HİDRAT REZERVİ VAR’
Gaz hidratlar konusunda Türkiye’nin şanslı ülkeler arasında ve önemli rezervlere sahip olduğunu belirten Prof. Dr. Çifci, şöyle konuştu:





“Bu konuda 2003 yılında Devlet Planlama Teşkilatı desteğiyle kurulan Türkiye’de tek, dünyada da sayılı laboratuvarlar arasında yer alan Deniz Jeofiziği Sismik Laboratuvarı kurulmuştur. Bu laboratuvarda bu konu incelenmekte. Tabii ki biz şunu söyleyebiliriz ki; ne petrol ne doğal gaz, yakın geleceğin enerji kaynağının gaz hidratlar olabilme ihtimalinin çok yüksek olduğunu bilmekteyiz. Dünyadaki bütün araştırmalar da bunu gösteriyor. TÜBİTAK desteğiyle yaptığımız bir projede sadece 3 bin kilometrekarelik bir alanda en düşük ihtimalle 11 yıllık en iyi ihtimalle de 55 yıllık ihtiyacımızı karşılayabilecek gaz hidrat rezervi olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. İnanılmaz bir potansiyel olduğunu söylememiz gerekiyor.”




Sonraki Haber

Belediye başkanı hayatını kaybetti

Belediye başkanı hayatını kaybetti Aksaray’ın 1984-1994 yılları arasında CHP’den belediye başkanlığı yapan ve şehre önemli …