Pazar , 19 Mayıs 2024

Prof. Şener Üşümezsoy Açıkladı





Yukarıdaki haritadan kabaca kuzey güney yönünde kesit aldığımız zaman güneyde Samos fayının hemen kuzeyinde Kuşadası’na doğru giden kırılan fay Beyaz ile gösterilmiş, bunun gerisinde ise Samos fayının güneyinde kırmızı ile gösterilen fayda deprem olmuştur. Diğer tarafta ise Gümüldür fayı, kuzeyinde gittiğinizde İzmir körfezine bakan fayları göstermektedir.





Gökova körfezi göz önüne aldığımız zaman 1957 yılında Kös önünde olan deprem ve 2016 yılında Gökova körfezinde olan depremleri görmekteyiz.





Menderes vadisinin batı kesimi Söke’nin doğusunda kalan 1899’da kırılmış bu anlamda stresi boşalmış kabul edilebilir alandır. Bu anlamda o fayı sarı ile çizmemize neden olmuştur.Depremin fay çözümlerinde görüldüğü gibi tam doğu batı gidişli güneye doğru bakan bir normal fay çözümünü veriyor. Somos fayının tam simetrisinde olan güneye bakan kesiminde olan bir deprem.Sarı çizgi 1955 Söke depremi, 1899 Aydın depreminin izleri, beyaz çizgi 2015’deki Sisam depremi , kırmızı çizgi ise stres yüklü alanlar gösteriyor.

Sonraki Haber

Belediye başkanı hayatını kaybetti

Belediye başkanı hayatını kaybetti Aksaray’ın 1984-1994 yılları arasında CHP’den belediye başkanlığı yapan ve şehre önemli …