Cumartesi , 18 Mayıs 2024

Yaklaşık bir asırlık eşsiz kilime paha biçilemiyor





İHA’da yer alan habere göre, Kilimi eşsiz kılan özeliklerinden bir tanesi ise koyun yününden yapılıp hiçbir renklendirici kullanılmamış olması. Kilimi ailesinin hayrına satacaklarını söyleyen Aydemir, 90 yıllık olduğunu söyleseler de belki de kilimin daha fazla bir geçmişi olabileceğini aktardı.





Kilim evde koruma altında
Tarihi değeri olan kilimi Kader Aydemir isimli kadın ölmüş babaannesi, babası ve annesi için okul ve camilere bağış için satışa çıkardı. Yaklaşık yüz yıllık tarihi geçmişi olan ve günümüze kadar gelen adını aşiretinden alan farklı desenlerdeki Jirki kiliminin çoğu bu kilime bakılarak yapılmış. 3 çeyizde kullanılan ve ata yadigarı olan 2 metre genişliğinde, 3 metre uzunluğundaki kilim satışa çıkarıldı. Kader Aydemir, babaannesinin annesi tarafından yapılan ilk kilimi çeyizine koymadan satmak istiyor. 3 çeyiz değiştiren kilim evde koruma altında.





3 çeyizde kullanıldı
Aydemir, “Babaannemin annesi tarafından yapılan ilk kilimlerden bir tanesi, bu desenlere bakıp birçok kilim yapan oldu. Bunu değerli kılan ise ilk yapılan kilim olması ve keçi ile koyun yününden öğütülüp kaynatıldıktan sonra herhangi bir renklendirici kullanılmadan yapılmış olması. Babaannemin annesi çeyizi için yapmıştı. O da babaanneme vermişti, o da babama, babam da bana verdi. Babam ve annem vefat edince artık satmak istedik. Buradan gelen parayı okul ve camilere bağışlayacağız, onların hayrına. 90 yıllık diyoruz belki daha fazla bir geçmişi var. Aylarca yapılmış olan kilime gözümüz gibi bakıyoruz. Fiyatını 115 bin lira olarak belirledik” ifadelerini kullandı.




Sonraki Haber

Belediye başkanı hayatını kaybetti

Belediye başkanı hayatını kaybetti Aksaray’ın 1984-1994 yılları arasında CHP’den belediye başkanlığı yapan ve şehre önemli …