Cumartesi , 18 Mayıs 2024

Yerli ve milli silahlar, ‘stealth’ tasarım… İstif Sınıfı Fırkateynler Türk donanmasına neler katacak?





Güvenlik Politikaları Uzmanı ve Emekli Deniz Kurmay Albay Prof. Dr. Celalettin Yavuz, MİLGEM Projesi kapsamında ilk yapılan 4 geminin korvet olarak inşa edildiğini diğer 4 geminin ise fırkateyn olacağını ifade ediyor. Yavuz 3 bin tondan büyük savaş gemilerini fırkateyn olarak tanımlıyor ve bu gemilerin 2 bin tonluk korvetlere göre daha dayanıklı olduğunu ve daha uzun mesafeler kat edebildiğini ifade ediyor. İstif Sınıfı Fırkateynlerin tasarımının Almanya ile ortak üretilen MEKO (Yavuz ve Barbaros sınıfı fırkateynler) sınıfı fırkateynlere benzediğini belirten Yavuz, bu gemilerin yüzde 75-80 oranında yerli olacağını ifade ediyor.





İstif Sınıfı Fırkateynler Türkiye Cumhuriyeti ulusal savaş gemisi inşa etme programı olan MİLGEM Projesi’nin bir parçası. MİLGEM Projesi kapsamında daha önce 4 adet ada sınıfı korvet (fırkateynden biraz daha küçük savaş gemileri) inşa edilmişti. Ayrıca Pakistan için 4 adet, Ukrayna için de 2 adet Ada sınıfı korvetin inşasına devam edilmekte.

MİLGEM projesinin devamı olan İstif Sınıfı Fırkateynlerden ilki olan TCG İstanbul, İstanbul Tersanesi Komutanlığı’nda inşa edildi. Gemi, 23 Ocak 2021’de yapılan bir törenle denize indirildi. Su üstü donatım sürecinde olan geminin test süreci de devam ediyor.




Sonraki Haber

Belediye başkanı hayatını kaybetti

Belediye başkanı hayatını kaybetti Aksaray’ın 1984-1994 yılları arasında CHP’den belediye başkanlığı yapan ve şehre önemli …