Cumartesi , 18 Mayıs 2024

23 yılda 3 deneme… Bu süreçte neler yaşandı?





Prof. Dr. Ali Çarkoğlu, “İsmet Paşa ile CHP 1946 seçimlerinde çok partili hayata geçiş yaptı ancak bunu Türkiye’de demokrasinin başlangıcı olarak kabul etmemiz güç. Çünkü açık oy, kapalı sayım ile hiçbir zaman gerçek seçim sonuçlarına istatistiki anlamda ulaşamadık” değerlendirmesini yapıyor. Çarkoğlu sözlerini şöyle sürdürüyor:
“Tam veriler olmadığı için Demokrat Parti’nin Meclis’teki temsiliyetinin de az olduğunu söylemek mümkün. Bu seçimlerde en azından liderlik düzeyinde seçimlerin nasıl yürütülmesi gerektiği öğrenildi.”





DÜNYADA DA DEMOKRATİKLEŞME ADIMLARI
1930 ile 1946 yılları arasında Avrupa büyük değişimler yaşadı. O yıllarda Almanya’da Hitler, İtalya’da Musollini ve İspanya’da Franco ile faşist rejimler yükselişteydi. II. Dünya Savaşı’ndan sonra ise Avrupa’da demokratikleşme adımları atılıyordu. Prof. Dr. Çarkoğlu, o yılları Nazi ve faşist isimlerin yenildiği dönem olarak ifade ediyor. “Bu süreç tüm Avrupa için de demokratikleşme dönemi kabul edilebilir” diyen Çakıroğlu değerlendirmesine şu şekilde devam ediyor:





“Almanya işgal altında da olsa demokrasiyi yerleştirmek için Anayasa bile çıkardı. Japonya’da da benzer bir demokratikleşme havası hakimdi. Dünya genelinde demokratikleşme çağrıları yanıt buldu. Savaş sonrasında Fransa, İngiltere ve ABD başta olmak üzere pek çok ülkenin dış politikasında demokrasi öne çıktı.”





Prof. Dr. Ali Çarkoğlu, davranışsal siyaset bilimi üzerine yoğunlaşmış, Türkiye’nin yakın tarihine yönelik pek çok kitap yazmıştır ve kamuoyu, parti politikaları alanlarında çalışmalarını sürdürmüştür. Makaleleri ulusal ve uluslararası pek çok yayın organında yer bulmaktadır.

Sonraki Haber

Belediye başkanı hayatını kaybetti

Belediye başkanı hayatını kaybetti Aksaray’ın 1984-1994 yılları arasında CHP’den belediye başkanlığı yapan ve şehre önemli …